Cele mai frecvente intrebari legate de vaccinare. Ce trebuie sa stii inainte de a te vaccina?

1
De Cristina Tudor
13 feb. 2021

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a realizat un top al celor mai frecvente intrebari legate de vaccinare si a raspuns cu date oficiale.

Intrebarile cele mai frecvente legate de vaccinare

De ce sa ma vaccinez impotriva COVID-19?

Vaccinarea impotriva COVID-19 este importanta pentru ca reduce riscul de imbolnavire si riscul de a dezvolta o forma severa de boala. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri raspandirea pandemiei, scadea supraincarcarea unitatilor sanitare, permitand, astfel, redeschiderea unitatilor sanitare pentru pacientii non-COVID. Astfel, vor fi create conditiile pentru redeschiderea activitatilor socio-economice si inlesnirea liberei circulatii.

Ce document se va elibera in momentul vaccinarii?

Fiecare persoana care se va vaccina va primi o adeverinta doveditoare de vaccinare care va cuprinde urmatoarele informatii: numele si prenumele persoanei vaccinate, data nasterii, varsta, judetul de domiciliu, numar si serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirarii), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirarii), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, judet, medic coordonator/vaccinator), semnatura electronica a Registrului Electronic National al Vaccinarilor.

Cum sunt protejate datele cu caracter personal privind vaccinarea impotriva COVID-19?

Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinala, a sigurantei si eficacitatii vaccinurilor impotriva COVID-19 se realizeaza cu ajutorul platformelor electronice, respectandu-se legislatia cu privire la protectia datelor cu caracter personal. Conform strategiei privind vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania se va dezvolta un modul dedicat vaccinarii impotriva COVID-19 in cadrul Registrului Electronic National de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronica referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protectia datelor cu caracter personal.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.