Femeile beau la fel de mult precum barbatii, concluzioneaza un nou studiu. Cum este afectat organismul acestora

1
De Alice Papuc
13 sept. 2023

In timp ce diferenta de gen in ceea ce priveste consumul de alcool se reduce, complicatiile provenite de la consumul de alcool sunt in crestere.

Consumul de alcool este o parte integranta a multor culturi si ramane una dintre cele mai raspandite si acceptate activitati sociale in intreaga lume. Cu toate acestea, este important sa recunoastem ca alcoolul poate avea efecte semnificative asupra sanatatii, iar aceste efecte pot varia in functie de sex. Descopera ce efecte poate avea consumul de alcool la femei si ce spun specialistii!

Ciclurile de 7 ani: cum evolueaza mintea, trupul si spiritul tau la fiecare 7 ani

Femeile beau la fel de mult alcool precum barbatii

Noile descoperiri indica faptul ca desi barbatii sunt (inca) mai predispusi sa moara din cauza unei boli legate de consumul de alcool, decalajul se reduce semnificativ. Aparent, femeile incep sa ridice paharul la fel de des precum barbatii. Potrivit unui studiu realizat de SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration), 49% dintre femei au declarat ca au consumat alcool in luna precedenta, comparativ cu 55% dintre barbati. Lucrurile sunt cu atat mai ingrijoratoare in ceea ce priveste femeile in varsta de treizeci si patruzeci de ani, care consuma chiar mai mult alcool decat omologii barbati.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii cand pornesti pe drumul vindecarii emotionale

Consumul de alcool la femei este din ce in ce mai normalizat

Spre deosebire de consumul de droguri, alcoolul este in general privit drept o modalitate mai putin periculoasa de a te relaxa si de a scapa de griji sau de inhibitii. Potrivit lui Dhruti Patel specialist in psihiatria dependentei a Universitatea din Miami Miller School of Medicine: „Este legal, usor de achizitionat si nu este un subiect atat de tabuu in societate, astfel incat femeile sa simta mai putine griji atunci cand beau”. Cu toate acestea, statisticile arata ca aceasta crestere a consumul de alcool poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii femeilor:

1. Risc crescut de dependenta: Femeile au un risc mai mare de a dezvolta dependenta de alcool in comparatie cu barbatii. Acest lucru se datoreaza diferentelor biologice si metabolice.

2. Efecte pe termen scurt: Consumul de alcool poate afecta femeile mai rapid decat barbatii, din cauza unui raport mai mic intre greutatea corporala si apa. Acesta inseamna ca aceleasi cantitati de alcool pot duce la niveluri mai mari de alcool in sange la femei, ceea ce poate duce la stari de ebrietate mai rapide.

Organism diferit, probleme de sanatate diferite

Consumul excesiv si prelungit de alcool poate avea consecinte grave asupra sanatatii femeilor:

Probleme hepatice: Consumul excesiv de alcool poate cauza hepatita, ciroza si alte afectiuni hepatice, iar femeile pot dezvolta aceste probleme la doze mai mici si intr-un timp mai scurt decat barbatii.

Afectiuni cardiace: Consumul excesiv de alcool poate creste riscul de hipertensiune arteriala si afectiuni cardiace. Cu toate acestea, cantitati moderate de alcool pot avea efecte cardioprotectoare, dar trebuie consumate cu masura.

Probleme cognitive: Alcoolul poate afecta memoria si abilitatile cognitive, iar femeile par a fi mai vulnerabile la aceste efecte.

Cancer: Consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer de san, ficat si alte tipuri de cancer la femei.

Probleme reproductive: Alcoolul poate afecta fertilitatea si poate creste riscul de complicatii in timpul sarcinii, inclusiv sindromul de alcoolizare fetala.

Consumul responsabil de alcool

Desi alcoolul poate avea efecte negative asupra sanatatii femeilor, nu inseamna ca trebuie complet evitat. Consumul responsabil si moderat poate fi tolerat in majoritatea cazurilor, dar este important sa se respecte urmatoarele recomandari:

Cantitate moderata: Consumul moderat inseamna de obicei un pahar de vin sau o bere pe zi pentru femei. Cu toate acestea, este important sa se tina cont de marimea paharului si de concentratia alcoolului.

Nu consuma alcool in timpul sarcinii: Femeile insarcinate ar trebui sa evite complet consumul de alcool pentru a preveni riscurile pentru fat.

Cauta ajutor daca este necesar: Daca te simti dependenta de alcool sau ai dificultati in a controla consumul, cauta ajutor medical.

Foto: Freepik.com