Culoarea pielii poate ascunde probleme de sanatate. Afla cum le poti identifica!

1
De Cristina Tudor
18 ian. 2021

Pielea, care este cel mai mare organ, atat ca greutate, cat si ca suprafata, ne protejeaza de bacteriile invazive, regleaza temperatura corpului si aduna informatii de la diversi stimuli, cum ar fi atingerile, caldura, frigul.

In plus, in cazul anumitor boli interne, pielea poate indica primele semne de imbolnavire.

Cateva dintre semnalele de alarma pe care ti le poate da pielea, pentru a te putea ingriji mai mult de sanatatea ta sau de cea a unor persoane dragi.

Probleme la nivel endocrinologic

Daca pana acum nu ai avut in vedere sanatatea sistemului tau endocrin sau nu ai foarte multe cunostinte despre acest subiect, afla ca acesta joaca un rol important in desfasurarea unor functii de baza ale organismului, precum sunt digestia sau reproducerea. Glandele endocrine, alaturi de sistemul imunitar si cel nervos, conlucreaza pentru a mentine sanatatea ta generala.

„In unele afectiuni endocrine pielea poate sa isi schimbe consistenta , gradul de hidratare, stratul lipidic sau sa isi schimbe culoarea. In afectiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni “grasa”, la fel si parul, in afectiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscata si pergamentoasa, rece, sau umeda si calda, in afectiuni ale suprarenalelor si hipofizei poate sa isi schimbe culoarea sau consistenta, etc”, explica dermatologul Anca Zbranca.

Importanta sistemul endocrin vine tocmai din numeroasele glande care il compun – hipotalamus, hipofiza, tiroida, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineala si glandele reproducatoare – si care secreta hormoni direct in fluxul sanguin, care la randul lor circula in majoritatea partilor corpului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplas.com.