Cum igienizam corect nasul pentru a impiedica virusurile sa intre in organism

1
De Cristina Tudor
24 iul. 2020

Sanatatea cailor respiratorii este foarte importanta cand vrei sa previi contractarea virusurilor.

Conf. univ dr. Harry Grossmann, un nume recunoscut la nivel mondial, a vorbit in exclusivitate pentru „Doctorul Zilei” despre care sunt cele mai bune metode de protectie impotriva virusurilor. In Germania, dr. Grossmann este colaborator al Spitalului St. Vinzenz din Hanau si director al Institutului de Psihoterapie si Hipnoza Clinica. De asemenea, legatura medicului german cu tara noastra este una la fel de puternica. El conduce Sterimar Romania si este profesor asociat al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad.

Cum igienizam corect nasul

– Doctorul Zilei: Se stie ca cele mai multe infectii respiratorii incep in cavitatea nazala. Ce putem face pentru a minimaliza riscul infectiilor?

– Dr. Harry Grossmann: Aveti dreptate, mai mult de 90% din infectii se transmit pe cale aeriana. Ajunge sa tuseasca cineva intr-un spatiu inchis in care sunt mai multe persoane si deja virusii s-au raspandit cu „viteza luminii” spre celelalte persoane din incaperea respectiva. Cavitatea nazala este bariera primara si cea mai importanta prin care acesti agenti patogeni sunt atacati si eliminati, dar si impiedicati sa ajunga la plamani. O cavitate nazala curata si bine pregatita pentru „razboi” cu virusii sau alti agenti patogeni este cel mai bun mijloc de aparare.

Specilistul german spune, de asemenea, ca pentru lavajul si igiena zilnica, dar si pentru a pastra cavitatea nazala sanatoasa putem folosi apa de mare imbogatita cu oligoelemente cum ar fi cuprul sau manganul care se gasesc in mod normal in cantitati foarte mici in corpul uman si stimuleaza sistemele de autoaparare ale organismului.

– Doctorul Zilei: Cat de necesara este o igiena corecta zilnica a cavitatii nazale? In ce consta aceasta?

– Dr. Harry Grossmann: Pe langa purtarea mastii de protectie, ar fi bine sa tinem „poarta” spre organismul nostru inchisa cat se poate de bine…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.