Cum iti dai seama daca pilula e metoda contraceptiva potrivita pentru tine

1
De Maria Constantin
13 oct. 2023

Exista mai multe metode de contraceptie, iar cea mai populara dintre acestea este pilula. Dar nu-i potrivita pentru oricine.

Desi pilulele sunt cea mai prescrisa forma de contraceptie, 25% dintre femeile din SUA care folosesc orice forma de contraceptie le aleg. Popularitatea lor este in scadere din anul 2002, iar motivele sunt neclare, arata Women’s Health.

Multe femei spun ca nu se simt bine cand iau pilule, dupa ani in care le-au folosit, altele vor sa vada cum reactioneaza organismul lor cand renunta la ele, altele se tem de efectele pe termen lung.

In principiu, exista o nepotrivire intre ceea ce multe femei considera ca este o amenintare si ceea ce doctorii si cercetatorii cred ca reprezinta o problema. Pilula este in general un medicament sigur, dar nu intotdeauna are un impact placut. Femeile care au o sensibilitate la ele resimt efectele secundare, dar asta nu inseamna ca sunt periculoase sau ca trebuie sa iei in considerare renuntarea la ele daca nu-ti fac probleme. Si tocmai asta observa medicii: femei care sunt multumite cu efectul pilulelor, dar si un val nesfarsit de persoane care spun ca renunta la ele din mai multe motive.

Exista si alte metode eficiente

Cele mai multe femei care folosesc pilule le tolereaza bine si se bucura nu doar principalul lor beneficiu, prevenirea sarcinii, ci si de capacitatea de a controla ciclurile menstruale dureroase si chiar acneea. „Pilulele disponbile astazi au doze foarte mici de hormoni. Iti pot imbunatati viata si pot fi o metoda buna de control al sarcinii”, spune Molly McBride, medic ginecolog in Manhattan, New York.

Inca un avantaj: daca o anumita marca nu functioneaza in cazul tau, poti alege alta sau o generatie diferita, arata Suzanne Fenske, profesor asistent de obstetrica, ginecologie si stiinta reproductiva la Icahn School of Medicine – Mount Sinai.

Si daca nu vrei sa iei pilula in fiecare zi, nicio problema. „Sunt si alte metode mai eficiente”, spune Dr. Fenske. De exemplu, poti vorbi cu doctorul tau despre dispozitivul intrauterin (sterilet) sau un implant pentru protectia pe termen lung, sau chiar despre optiuni non-hormonale precum gelul care se introduce in vagin inaintea actului sexual.

Ce se intampla in corp cand renunti la anticonceptionale: eruptii acneice, dureri de sani, schimbari de dispozitie (si altele)

Cel mai important aspect al alegerii pe care o faci este sa discuti cu un doctor in care ai incredere pentru a-ti detalia optiunile de care dispui. „Controlul sarcinii potrivit pentru tine este unic si individual”, spune Dr. Alecia Fields.

La ce sa te astepti daca renunti la controlul sarcinii

Desi cresterea frecventei ciclurilor menstruale nu este un lucru rau in sine, poate avea impact asupra calitatii vietii, precum si efecte secundare. „Trebuie sa reamintim ca 70% dintre femeile care folosesc metode de control al sarcinii o fac dintr-un motiv care nu are legatura cu prevenirea sarcinii, principalul fiind ciclurile menstruale dureroase”, spune Sophia Yen, cofondatoarea start-up-ului Pandia Health.

Nu exista nicio dovada potrivit careia controlul hormonal al sarcinii afecteaza fertilitatea. De fapt, multe femei care folosesc aceste metode apeleaza la ele pentru atenuarea manifestarilor sindromului ovarelor polichistice, despre care se stie ca afecteaza fertilitatea. „Acest lucru iti poate da impresia ca pilulele sunt problema, cand de fapt sindromul o provoaca”, arata Dr. McBride.

Cum iti dai seama ca pentru tine e mai bun controlul natural al sarcinii

In cele din urma, e de inteles ca unele femei simt ca metodele de control hormonal al sarcinii nu li se potriveste. Aplicatiile pentru monitorizarea ciclului menstrual pot fi de ajutor in evitarea unei sarcini, iar tot mai multe femei accepta riscurile inerente ale acestei metode.

Insa retine: monitorizarea ciclului menstrual nu poate concura ca eficienta cu steriletul sau pilula. O femeie care renunta la metodele de prevenire a sarcinii are, in medie, 85% sanse sa ramana insarcinata in decurs de un an. Cu prezervativul se reduc la 13%. Insa cu pilula sansele de sarcina sunt de 7%, iar cu steriletul – sub 1%.

Foto: depositphotos.com