Cum iti protejezi creierul de accident vascular cerebral si de dementa

1
De Cristina Tudor
30 ian. 2020

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere, iar problemele risca sa se complice pe viitor.

Oficial, un european din trei are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.

Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale; cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.

Risc major de AVC si demente

Romania se situeaza pe primul loc la accidentul vascular cerebral (AVC). Urmatoarele locuri-in domeniul neuroregenerarii-sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson. “Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice” a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Cum va protejati creierul: comunicati direct, pozitiv, cititi, faceti miscare constant

Solutii exista! “In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta”, a mai punctat presedintele SNR.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.