Cum ne monitorizam alunitele acasa: Care sunt cele cu risc cancerigen?

1
De Cristina Tudor
13 dec. 2020

Una dintre sarcinile noastre personale este sa ne monitorizam cu atentie alunitele, pentru ca unele pot avea risc cancerigen.

Nimeni nu cunoaste corpul nostru mai bine ca noi insine, tocmai din acest motiv trebuie sa fim informati cu privire la caracteristicile alunitelor periculoase, si sa invatam sa facem monitorizarea lor periodica acasa.

Este extrem de importanta identificarea in timp util a alunitelor cu potential cancerigen.

Alunitele sunt fie mostenite din nastere, fie apar in timpul copilariei si adolescentei, cei mai multi oameni avand intre 10 si 45 de alunite, dintre care aproape toate isi fac aparitia inainte de varsta de 40 de ani. Unele alunite pot disparea pe masura ce inaintam varsta.
„Cele mai multe alunite sunt inofensive. In unele cazuri mai rare ele devin canceroase, astfel incat monitorizarea lor si a altor zone pigmentate reprezinta un pas important in detectarea cancerului de piele, in special melanomul, o forma agresiva care se poate raspandi in sange si alte organe daca nu este tratat timpuriu”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Sfaturi pentru monitorizarea alunitelor acasa

In primul rand, trebuie sa stabilim terenul, adica sa localizam si sa numaram alunitele. Cel mai bine este sa documentam aceste date in agenda personala.

Alunitele din zonele expuse, evidente, nu pun in general probleme, insa, trebuie sa ne asiguram ca examinam si zonele ascunse sau care nu ne sar in ochi zi de zi.

Trebuie acordata o atentie sporita la talpi si intre degetele de la picioare si zonele private. Pentru cele din urma putem folosi o oglinda de mana pentru a identifica leziunile.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.