Cum sa iti mentii sanatatea mentala pe masura ce restrictiile COVID-19 se diminueaza

1
De Irina Constantin
9 aug. 2020

Treptat, restrictiile oficiale s-au diminuat, insa acest lucru nu inseamna ca pandemia a luat sfarsit.

Acest gand nu iti da pace si simti, in continuare, ca nu este sigur sa iesi in oras sau sa revii la ritmul de dinainte de aparitia Coronavirusului? Te intelegem foarte bine.

5 probleme de sanatate mentala pe care le poate declansa pandemia de COVID-19

Pandemia COVID-19 a afectat sanatatea mentala a tuturor, intr-o masura mai mica sau mai mare. Daca simti ca starea ta a avut de suferit si inca te confrunti cu emotii schimbatoare, iata cum poti gestiona mai bine situatia.

Sanatatea mentala si COVID-19: 3 practici pretioase in perioada post-autoizolare

1. Pastreaza-ti limitele la care nu esti pregatita sa renunti

Chiar daca prietenii au inceput sa se intalneasca si sa iasa din nou in oras, acest lucru nu inseamna ca si tu esti obligata sa faci acelasi lucru, in acelasi timp cu ei.

Daca nu te simti confortabil in anumite contexte, nu iti fie teama sa spui „nu” si sa refuzi politicos invitatiile. Barierele personale sunt importante, iar pastrarea lor este perfect in regula!

De asemenea, daca simti ca alte persoane iti incalca limitele si spatiul personal, nu ezita sa exprimi acest lucru intr-un mod clar si ferm. Fa doar acele lucruri care te fac sa te simti relaxata si in siguranta!

2. Nu te simti vinovata sau indatorata fata de nimeni

Daca presiunea sociala era mare inainte, acum aceasta a capatat noi dimensiuni. Este posibil sa fi auzit si tu, de curand, replici precum „imi esti datoare cu o iesire” sau „m-am suparat pentru ca nu ai vrut sa vii cu noi la mare”.

Ei, bine, tine minte urmatorul lucru: nu esti datoare fata de nimeni si reactiile celorlalti nu sunt responsabilitatea ta. Nu trebuie sa faci nimic din ceea ce nu iti doresti, mai ales in contextul unei pandemii care este gestionata diferit de fiecare dintre noi.

3. Fa pasi mici si nu pune presiune pe tine insati

Da, este in regula sa iesi din casa si sa iti continui viata, atat timp cat esti responsabila. Chiar daca cei din jur par mult mai relaxati decat tine, nu trebuie sa te simti vinovata sau sa te critici prea dur.

Ce risc de infectare cu COVID-19 ai in functie de activitatile tale in aer liber

Chiar daca ti se pare ca esti singura care isi ia masuri „excesive” de protectie, cel mai important este sa te simti confortabil cu propriile actiuni. De aceea, nu te forta sa iti depasesti frica, ci fa pasi mici, luandu-ti toate masurile de preventie pe care simti nevoia sa le iei.

4. Vorbeste despre ce simti cu adevarat

Cand mintea ta pune pe repeat aceleasi ganduri in fiecare zi, este greu sa le schimbi sau sa scapi de ele. Tocmai din acest motiv, specialistii te sfatuiesc sa discuti deschis despre ce simti in perioada in care ne aflam. Acest lucru te va ajuta sa te conectezi cu ceilalti si sa te linistesti, in acelasi timp.

Fie ca povestesti cu o prietena buna, vorbesti cu terapeutul tau sau cu partenerul, asigura-te ca iti expui gandurile intr-un mediu sigur si confortabil. S-ar putea sa observi ca si alte persoane au aceleasi griji si framantari. Nu esti niciodata singura!

Foto: Unsplash.com