Teoria unui expert canadian: cum s-a transmis noul coronavirus de la animale la om

1
De Maria Constantin
18 apr. 2020

Cercetatorii presupun ca noul coronavirus s-a transmis de la lilieci la oameni, insa un nou studiu sustine ca patogenul ar fi infectat cainii inainte de a trece la oameni. Nu toti savantii sunt de acord cu aceasta teorie.

In avalansa de informatii despre COVID-19, o noua teorie isi face loc, iar concluzia socanta este ca noul coronavirus ar fi trecut de la caini la oameni. Un expert a declarat, insa, pentru Live Science ca acest studiu are multe fisuri si ca datele actuale nu sustin concluziile cercetarii.

Un nou suspect pe lista: cainele

In februarie, autorii unui studiu preliminar publicat pe platforma bioRxiv sugerau ca pangolinul ar fi „veriga lipsa” dintre lilieci si oameni in lantul de transmitere a noului patogen.

Coronavirusul depistat la pangolini are proteine sub forma de tepi, structura de suprafata care ii permite virusului sa se ataseze de celule si sa le infecteze.

Alti savanti spun, insa, ca in ciuda proteinelor asemanatoare, coronavirusul depistat la pangolini prezinta multe deosebiri fata de SARS-CoV-2 si ca este putin probabil ca acest mamifer sa fie sursa infectiei, relateaza The New York Times.

Misterul inca nu este elucidat. Profesorul de biologie Xuhua Xia, de la Universitatea din Ottawa, Canada, a lansat o investigatie pentru a afla cum a trecut coronavirusul de la lilieci la oameni. Analiza sa, publicata pe 14 aprilie in jurnalul stiintific Molecular Biology and Evolution, indica spre alt „vinovat”: cainii.

Profesorul Xia spune ca noul coronavirus s-a transmis de la lilieci la cainii maidanezi care au mancat carne de liliac. „Stramosul COVID-19 si cea mai apropiata ruda, un coronavirus de liliac, a infectat intestinul cainilor si cel mai probabil a evoluat rapid in virusul care a facut trecerea la om. Asta sugereaza importanta monitorizarii coronavirusurilor de tipul SARS la cainii salbatici in lupta cu COVID-19”, a scris seful echipei de cercetare in studiul publicat.

Echipa canadiana a analizat o proteina antivirala importanta, ZAP, care impiedica multiplicarea virusului si ii deterioreaza structura genetica.

ZAP ataca o pereche de litere chimice (dinucleotide CpG), situate in ARN-ul virusului, care ii indica sistemului imunitar ce anume sa caute si ce sa distruga la un virus.

Proteina ZAP care actioneaza in plamani este produsa in maduva osoasa si in ganglionii ganglionii limfatici. Unele virusuri, printre care si SARS-CoV-2, au capacitatea de a riposta prin reducerea nivelurilor acestor semnalizatori CpG, anihiland proteina antivirala. Practic, CpG actioneaza ca un steag rosu care anunta prezenta virusului, noteaza Live Science.

Teoretic, cu cat avem mai putini semnalizatori CpG in codul genetic, cu atat mai invulnerabil este virusul la proteina antivirala ZAP.

Asemanarea dintre oameni si caini

XIA a descoperit ca doar genomurile coronavirusurilor provenite de la caini au avut niveluri de CpG asemanatoare cu cele ale bolnavilor de COVID-19. Coronavirusurile intalnite la caini afecteaza sistemul digestiv al gazdelor, patrunzand prin proteina ACE2, prezenta si la oameni.

Oamenii si cainii sunt singurele specii gazda dintre cele observate de cercetatorii canadieni care produc genomuri ale coronavirusurilor cu valori mici de CpG. „Asta sugereaza ca SARS-CoV-2 ar fi putut evolua intr-o gazda noua sau intr-un nou tesut-gazda”, a scris Xia.

Pentru a supravietui si a se reproduce, un patogen precum SARS-CoV-2 trebuie sa scape de sistemul imunitar al gazdei.

Insa exista putine informatii despre nivelul exact de proteine ZAP din diverse tesuturi animale, astfel ca ZIA a cautat animalele cu nivel redus de CpG. El a depistat un coronavirus care infecteaza intestenele cainilor, iar asta l-a condus spre ipoteza ca aceste animale ar fi putut fi intermediarul transmitereii SARS-CoV-2 la om.

„Numai caninele par sa aiba tesut cu un nivel redus de CpG CoVs in studiile mele. Daca un precursor al SARS-CoV-2 a patruns in intestinele cainilor, inseamna ca a avut loc o evolutie rapida a virusului care a devenit mai bine dotat pentru a infecta oamenii”, a scris profesorul.

In afara de nivelurile reduse de CpG, studiul nu mentioneaza si alte similitudini intre SARS-CoV-2 si coronavirusul intalnit la caini, dar sugereaza ca aceste patrupede ar fi putut oferi mediul perfect pentru ca astfel de virusuri sa evolueze.

Dovezi insuficiente

Comunitatea stiintifica a primit cu rezerve ipoteza profesorului Xuhua Xia. „Cred ca datele nu sustin aceste concluzii”, a scris Pleuni Pennings, profesor asistent de ecologie si evolutie la San Francisco State University, care nu a participat la studiu, intr-un mail trimis redactiei Live Science.

Experta, al carei grup de cercetare a examinat nivelurile de CpG al mai multor virusuri, a adaugat ca studiul canadian are mai multe probleme.

Studiu: Simptomele coronavirusului apar in 5 zile

Intr-un studiu publicat in 2018 de jurnalul PLOS Genetics, Pennings a analizat nivelurile de CpG din virusul HIV si modul in care patogenul evolueaza la fiecare pacient. Apoi a facut studii similare pe alte virusuri, precum cel gripal, hepatita B si C si cel care provoaca febra Dengue, pentru a vedea cat de des isi pierd sau castiga semnalizatorii CpG dupa mutatiile suferite. Grupul ei a descoperit ca, in general, mutatiile care adauga CpG tind sa fie mai numeroase decat cele care reduc semnalizatorii din genom.

„Sunt multe virusuri cu valori mai mici de CpG decat SARS-CoV-2. Cand te uiti la toate virusurile, valoarea CpG nu este atat de neobisnuita”, a spus Pennings.

Xia a descoperit ca SARS-CoV-2 contine mai putini semnalizatori CpG decat alte coronavirusuri descoperite la animale. Dar chiar si daca ar exista un motiv evolutionist pentru a explica de ce SARS-CoV-2 si-a pierdut semnalizatorii CpG, acesta nu i-ar da un avantaj special care sa-i permita sa infecteze oamenii, spune Pennings. In acest moment, un lucru e cert: sunt prea putine dovezi care sa ateste ca puntea dintre pangolin si om prin care s-a transmis noul coronavirus ar fi fost cainii.

Foto: Getty Images.