Cum sa iti resetezi ritmul circadian ca sa te trezesti odihnita si energica dimineata

1
De Denisa Toma
5 oct. 2021

Programul incarcat, stresul si un stil de viata nesanatos pot duce in timp la dereglarea ritmului circadian, ceasul biologic interior care joaca in rol important in sanatatea intregului organism.

Ritmul circadian este ceea ce ne ajuta sa dormim noaptea, sa ne trezim dimineata odihniti si sa avem un nivel optim de energie de-a lungul zilei. Cand ceasul interior este dereglat, ne putem confrunta cu probleme de somn, precum dificultatea de a adormi noaptea si de a ne trezi dimineata sau de a avea un somn odihnitor.

Lumina este cea care influenteaza puternic ritmul circadian, ceea ce inseamna ca poti face unele schimbari in stilul tau de viata care sa te ajute sa redobandesti un ritm natural echilibrat.

„Sistemul nostru intern este flexibil. Se poate modifica si poate fi modificat destul de repede”, declara neurocercetatorul Steven Lockley pentru mindbodygreen.com.

Ziua Internationala a Cafelei: Tot ce nu stiam despre bautura mea preferata

Acest lucru este deosebit de important pentru ca stilul de viata modern nu este adecvat ceasului nostru biologic. Timpul petrecut pana noaptea tarziu in fata ecranelor si zilele pe care le petrecem in camere intunecate ne indeparteaza de ciclul de lumina si intuneric din natura, deregland ritmul circadian.

Hipotalamusul este zona creierului responsabila pentru functionarea acestui ceas intern, esential pentru buna desfasurare a multor procese importante din organism. Daca ritmul circadian este afectat, au de suferit si alte functii, de la somn si pana la digestie sau sistem imunitar.

Iata ce poti face pentru a-ti regla ritmul circadian:
Creeaza un mediu luminos ziua si intunecat noaptea

Vei avea numeroase beneficii pentru sanatate daca te expui in timpul zilei la multa lumina si alegi ca noaptea sa fie intuneric in mediul tau. Dar pentru ca suntem permanant inconjurati de tehnologie si lumina artificiala, trebuie sa acordam atentie deosebita acestui factor. Alegerea luminii potrivite in casa ta este o investitie buna pe termen lung. Asigura-te ca ai in fiecare camera doua surse de lumina, una puternica si una redusa. De exemplu, in dormitor poti avea becul principal, care sa produca multa lumina, si o veioza pe noptiera, cu lumina redusa. In timpul zilei foloseste lumina intensa, iar seara alege lumina cu intensitate mai mica.

Sincronizarea cu ciclul menstrual, cheia pentru productivitatea feminina: Tot ce trebuie sa stii

In acest fel imiti tiparul natural de lumina, ceea ce iti ofera un semn mai odihnitor si mai multa energie pe timpul zilei.

Evita ecranele cu trei ore inainte de culcare

Iti poti antrena si mai bine ceasul intern prin limitarea folosirii tehnologiei dupa apusul soarelui. Ecranele, in special cele pe care le tinem aproape de fata, precum telefonul sau laptopul, produc lumina albastra, care transmite creierului faptul ca este zi si ca trebuie sa fie treaz si alert.

Daca este necesar sa folosesti aceste aparate, specialistul recomanda sa setezi o lumina mai scazuta a ecranului. Insa de preferat este sa renunti complet la ecrane cu doua, trei ore inainte de culcare.

„Nivelul natural de melatonina incepe sa creasca cu aproximativ doua ore inainte de culcare. Daca vezi lumina in acest timp, nivelul de melatonina scade si ii transmite creierului ca este zi”, spune specialistul.

Respecta propriul tau ritm

Fiecare persoana are propriul sau ritm circadian, care poate varia de la un ciclu de 23,5 pana la 25 de ore. Diferenta de 1,5 ore explica de ce unii oameni sunt mai activi noaptea, iar altii dimineata.

Cel mai bun moment al zilei sa iei suplimentul de vitamina D, potrivit specialistilor

Este important sa respecti propriul tau ritm si sa iti planifici activitatile in functie de nivelul natural de energie pe care il ai in diferite momente ale zilei.

Adopta un stil de viata organizat

Neurologul spune ca ritmul circadian al creierului este „dirijorul orchestrei”, dar nu este singurul ceas interior pe care il avem.

Majoritatea organelor, de la ficat pana la rinichi si pancreas, includ propriile ceasuri biologice. Iar cea mai buna metoda de a le ajuta sa functioneze corect este sa mentinem cu perseverenta un program. Sa mananci, sa faci miscare, sa te culci si sa te trezesti la aceleasi ore in fiecare zi ajuta la o mai buna functionare a intregului organism.

Foto: Pexels.com