Ziua Internationala a Cafelei: Tot ce nu stiam despre bautura mea preferata

1
De Roxana Dobrita
1 oct. 2021

Iubitori de cafea, adunati-va! Octombrie este aici si prima zi din luna este dedicata cafelei, beneficiilor sale nenumarate si istoriei sale bogate.

Eu sarbatoresc cu o cana fierbinte, lucru care nu e cu nimic diferit pentru mine fata de restul zilelor. Primul lucru pe care-l fac dimineata, dupa ce-i pregatesc ghiozdanul fetitei mele (uneori chiar inainte), e o cafea aromata, care sa-mi dea energie si tonus. Pe cat sunt de pasionata de cafeaua mea de fiecare zi, insa, pe atat de putine stiam despre ea pana recent, cand le-am facut o vizita celor de la Fortuna. 

Acolo am aflat o istorioara teribil de simpatica. Cafeaua a fost descoperita din intamplare de un pastor etiopian pe nume Kaldi, in jurul anului 500 dH. El a observat ca, dupa ce mancau fructele unui anume arbust, caprele lui deveneau atat de energice, incat nici nu puteau sa doarma noaptea. Pentru ca staretul manastirii locale a concluzionat ca trebuie sa fie ceva necurat la mijloc, fructele au fost arse, eliberand astfel o aroma placuta si intensa. Curios, acesta si-a facut o infuzie cu boabele prajite si uite asa a devenit el primul bautor de cafea din istorie. 

Tot de la echipa Fortuna am aflat ca boabele de cafea nu sunt, de fapt, boabe, ci o samanta care se gaseste in interiorul fructului de cafea, numit cireasa. Ei mi-au aratat diferenta dintre cele doua tipuri principale de cafea: Arabica si Robusta. Pentru ca este mult mai scumpa si mai fina, fermierii planteaza cu precadere Arabica (2/3 din productia mondiala de cafea). Mai putin popular, soiul Robusta are un gust putin mai amar si contine, de asemenea, mai multa cofeina. Pot confirma, pentru ca mi-au dat sa gust din amandoua soiurile si am simtit imediat diferenta. 

Recunosc ca am plecat de la fabrica Fortuna “inarmata” cu o noua pasiune pentru Fortuna Meridian, cafeaua lor Premium, de specialitate. Are o aroma fructat-florala si pe alocuri se simte si un gust delicat si sofisticat de ciocolata amaruie. Am trecut deja prin cateva pungi XXL de boabe si nu sunt pregatita sa mai testez altceva pentru moment. Am mai testat cafele de specialitate, dar multe erau fie prea prajite, fie un pic prea “verzi” si, deci, amare. Fortuna Meridian are combinatia potrivita de gust si aroma si are si un pret “indecent” de bun pentru calitatile sale.

Astazi asta am in ceasca, la fel ca in fiecare dimineata de cand le-am trecut pragul si am vazut cu ochii mei cum se evalueaza boabele verzi de cafea, cum se proceseaza, cum se prajesc (apropo, stiai ca in timpul prajirii cafeaua dezvolta intre 800 si 1000 de substante diferite de aroma, isi schimba culoarea, pierde intre 10-20% din greutate si creste in volum?) si cum se ambaleaza. 

Sper sa o incerci si tu, n-am niciun dubiu ca iti va placea 😉 Iar pana dai o fuga la supermarket, iti las aici un pic de coffee trivia, pentru urmatoarele tale discutii cu si despre aliatul nostru de toate zilele, cafeaua!

—> Cafeaua a fost mentionata pentru prima data in anul 800 dupa Hristos. Brazilia produce cea mai mare cantitate de cafea din lume. 

—> Organizatia Internationala a Cafelei, fondata in Londra in 1963, a fost cea care a decis ca ziua de 1 octombrie sa fie Ziua Internationala a Cafelei. Ziua a fost sarbatorita pentru prima data in 2015, la Milano. 

—> Originea unei zile dedicate in intregime cafelei este insa mai veche. Un eveniment similar a fost promovat in 1983 de All Japan Coffee Association. In 2005, Statele Unite au lansat Ziua Nationala a Cafelei. Taiwan sarbatoreste Ziua Nationala a Cafelei in acelasi timp cu Ziua Independentei Taiwanului. 

—> Cafeaua este printre putinele bauturi care pot fi servite atat calde, cat si reci. Bonus? Pudra din boabele de cafea poate fi folosita in inghetata cu aroma de cafea. 

—> Finlanda are cel mai mare consum de cafea, urmata de Norvegia si Islanda. Finlandezii consuma cea mai mare cantitate de cafea pe cap de locuitor: 12 kilograme pe an. 

—> Cuvantul “cafea” este derivat din cuvantul arab “qahwah”, care se referea la un tip de vin. Turcii otomani au folosit apoi cuvantul “kahve”, iar olandezii “koffie”. Numele in engleza dateaza din 1582. 

—> Espresso inseamna “presat” in italiana, o referinta directa la modul in care se face cafeaua espresso, adica prin fortarea apei fierbinti prin zatul de cafea presat. 

—> Decaf nu inseamna fara cofeina – contine cofeina, dar intr-o cantitate mult mai mica decat cafeaua obisnuita. 

—> Cafeaua prelungeste viata, deoarece este plina de antioxidanti. Nu-i adauga lapte si zahar, insa, daca vrei sa nu-i afectezi valoarea nutritiva. 

—> Consumul regulat de cafea imbunatateste performanta fizica, forta musculara si anduranta. De asemenea, imbunatateste functiile creierului si creste nivelul de energie. 

Foto: Unsplash.com