Cum sa recunosti cele mai frecvente 7 semne ale depresiei

semne ale depresiei
1
De Irina Constantin
24 mai 2019

In viata ta pot exista perioade mai putin placute, in care te simti confuza, lipsita de motivatie si ai, in general, o stare proasta. Desi ele pot trece de la sine, este important sa iti gestionezi corect sanatatea mentala.

Cand ti se pare ca nimic nu are sens si te chinui sa te dai jos din pat in fiecare dimineata, pot aparea tot felul de intrebari. De ce ma simt asa? Ce este gresit cu mine? Sunt acestea, oare, semne ale depresiei?

De multe ori, este vorba despre stari cauzate de oboseala, stres, modificari hormonale sau un stil de viata dezechilibrat. Cu toate acestea, depresia este o boala ce trebuie sa fie tratata cu seriozitate.

Lipsa vitaminei D poate favoriza aparitia depresiei

In acest sens, este util sa stii care sunt principalele semne ale depresiei, pentru a le recunoaste si pentru a lua masuri exact atunci cand este nevoie.

Iata cum poti recunoaste 7 semne timpurii ale depresiei!

1. Lipsa de speranta pentru viitorul tau

Daca, atunci cand te gandesti la planuri de viitor, ti se pare ca nimic nu te entuziasmeaza, este posibil sa te confrunti cu un inceput de depresie.

O persoana 100% sanatoasa, in orice situatie s-ar afla, poate simti ca totul e pe cale sa se remedieze si sa se imbunatateasca. Lipsa de entuziasm si speranta in ceea ce priveste viitorul tau poate fi un semnal de alarma.

2. Somnul tau sufera schimbari semnificative

Dormi mai mult decat de obicei sau, din contra, ai insomnii frecvente? Una dintre cauze ar putea fi si debutul unei depresii.

Atunci cand suntem deprimate, corpul se simte mai greu, obosit in permanenta si cere mai multa odihna. Cu toate acestea, te poti situa si in cealalta extrema.

Cine se trezeste de dimineata… scade riscul de depresie!

In caz de depresie, gandurile pesimiste si scenariile nu se opresc niciodata, tinandu-te treaza toata noaptea sau trezindu-te la ore neobisnuite.

3. Nu ai energie nici pentru cele mai mici sarcini

Lipsa energiei poate fi unul dintre principalele semne ale depresiei. Daca iti este greu sa te ridici din pat, sa mananci corespunzator si sa iti indeplinesti sarcinile zilnice, ar trebui sa te analizezi cu atentie.

De regula, depresia iti consuma foarte multa energie, fara ca tu sa iti dai seama. Astfel, task-uri simple precum mersul la cumparaturi sau prepararea unei cine devin din ce in ce mai grele si mai solicitante.

4. Nimic din ceea ce te entuziasma inainte nu te mai intereseaza

Obisnuiai sa te trezesti plina de entuziam in weekend, nerabdatoare sa mergi la sala sau sa te plimbi cu bicicleta? Daca pasiunile tale nu iti mai trezesc deloc interesul, este posibil sa te confrunti cu semne ale depresiei.

Gandeste-te la toate hobby-urile pe care le ai si vezi carora dintre ele le mai acorzi timp. Daca raspunsul este „zero”, tu preferand sa-ti petreci timpul liber in fata televizorului sau lenevind pe canapea, este indicat sa soliciti ajutorul unei persoane avizate.

5. Esti mereu furioasa si nu mai ai rabdare

Desi o afectiune mentala te poate face sa te simti moale, pasiva si dezinteresata, exista si alte semne ale depresiei. De exemplu, lipsa rabdarii si irascibilitatea.

Cele trei zodii predispuse la depresie

Daca suferi de depresie, este posibil sa te enervezi mult mai repede pe cei din jur, iar lucruri banale sa ti se para extrem de grave. In acest caz, ar fi bine sa iti gestionezi emotiile, pentru a nu te rani nici pe tine, nici pe cei dragi.

6. Ai tendinta de a te izola

Cand a fost ultima data cand ai iesit cu prietenii in oras? Daca nu iti amintesti sau raspunsul este „cu foarte mult timp in urma”, trebuie sa fii mai atenta la sanatatea ta mentala.

Exista o diferenta intre a-ti acorda tie mai mult timp pentru ceea ce iti face placere si a te izola complet. Cand te izolezi voluntar, ii indepartezi pe toti cei din jur. Astfel, nu numai ca te afunzi in stari negative, dar nici nu vei putea accepta ajutorul celor dragi.

7. Ai sentimente de ura fata de tine insati

Cand suferi de depresie, imaginea ta despre tine insati incepe sa decada. Te simti neajutorata, slaba si te invinovatesti pentru tot ce ti se intampla.

Trebuie sa stii ca depresia nu este vina ta. Este o afectiune reala, care se poate declansa in urma unor contexte nefavorabile sau evenimente traumatizante.

Daca te confrunti cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, este esential sa cauti un specialist si sa accepti ajutorul.

Foto: Shutterstock.com