Cum scapi de stres prin cele mai simple metode. Testate!

1
De Cristina Tudor
21 iun. 2018

Viata moderna poate epuiza resursele naturale de aparare, lasand organismul fara putere in fata stresului. Cum scapi de stres este problema des enuntate in mediul virtual.

Cei de la psychologytoday.com spun ca stresul nu este nimic altceva decat reactia fiecarui individ la suprasolicitarile de ordin fizic, emotional si intelectual. De asemenea, acestia spun cum scapi de stres, inainte ca acesta sa iti acapareze si afecteze viata.

Asa arata cifrele din studii referitoare la stres

Potrivit statisticilor, stresul a crescut cu 18% in randul femeilor, iar barbatii se simt cu 24% mai stresati, spre deosebire de acum de 25 de ani.

Cercetatorii americani de la Universitatea Carnegie Mellon au studiat istoricul vietii a mii de persoane si sugereaza ca a avut loc o crestere a nivelului de stres de-a lungul timpului.

Din datele stiintifice reiese ca cel mai afectate de stres sunt femeile, in special cele cu venituri mici si cu nivel de studii scazut. Descoperirile arata ca, odata cu varsta, nivelul de stres descreste. Potrivit concluziilor emise de oamenii de stiinta, persoanele de 30 de ani sunt mai putin stresate decat cele de 20 de ani. In continuare, persoanele in varsta de 40 de ani sunt mai putin afectate de stres decat cele de 30 de ani. Cercetatorii au studiat acest fenomen timp de peste trei decenii.

Ia masuri de la primele forme ale stresului!

De la cele mai usoare forme ale stresului, se poate ajunge la complicatii grave, care pot declansa sindromul de epuizare. Mai mult, se poate ajunge la afectiuni cardiace: infarct sau angina pectorala.

Se poate rezolva problema stresului prin somn. Atunci cand nu dormim suficient sau dormim agitat, riscul sa ne trezim si mai obosite si fara pofta de viata este mare. De aici si pana la tristete, la sentimentul de desconsiderare si la dorinta de izolare sunt doar cativa pasi mici.

De cele mai multe ori, cafeaua ori energizantele ne salveaza temporar din situatia critica.

Ce putem face sa scapam de stres si, mai ales, cum il putem preveni, ne-au explicat specialistii in domeniu.

Cum scapi de stres: Relaxeaza-te si incarca-te cu energie buna

Atunci cand simti ca stresul iti controleaza viata, trebuie sa stii ca in corpul tau se produce o cantitate mai mare de cortizon, hormonul stresului. Acest hormon poate induce senzatia ca ai nevoie de mancare sarata si dulce.

Insa consumate in exces, dulciurile si alimentele sarate nu fac bine sanatatii. Gaseste o modalitate sa te relaxezi, care sa fie pe placul tau. Unele persoane se plimba cu bicicleta, altele se joaca tenis ori alte sporturi agreate.

Poate tie iti place sa vizionezi filme sau sa te bucuri de starile traite in sala de teatru. Indiferent ce iti face placere, nu amana „tratamentul“.

Mananca atunci cand iti este foame

Sunt cazuri, in situatii de stres, cand consumam alimente bogat calorice, pentru a suprima emotiile negative, cum ar fi teama, frustrarile. Partea rea este ca, in timp, acest obicei duce la obezitate, inca un motiv de stres. Daca problema persista, apeleaza la ajutorul unui specialist. Discutiile cu el pot reduce nivelul de stres intr-un timp mai scurt, decat daca lupti singura cu energia negativa.

Gandeste pozitiv!

Daca esti o persoana care vede cu usurinta partea pesimista din fiecare situatie, este indicat sa indraznesti sa visezi ca lucrurile pot lua adesea o turnura favorabila. Raspunde pozitiv initiativelor care vor sa te scoata din „carapace“ si evita sa te izolezi de societate.