Cum slabesti sanatos, fara efort? Regulile de baza ale nutritionistilor

1
De Minerva Mircea
10 mai 2022

In mod ideal, un stil de viata sanatos si echilibrat asigura o greutate corporala optima.

A venit caldura si pentru noi toate a inceput o perioada destul de delicata: cea in care trebuie sa ne alegem cu atentie tinutele de vara, in asa fel incat sa reusim sa ascundem semnele lunilor de iarna in care, stim preabine, nu am avut la fel de grija de silueta noastra, ascunsa sub straturile de imbracaminte necesare anotimpului friguros.

E timpul perfect sa incepem sa ne preocupam de kilogramele in plus, ca sa pregatim corpul pentru plaja si vacante, asa ca ne indreptam fie catre un program de fitness care sa arda caloriile rapid, fie incepem sa alergam in parc, sa facem yoga sau sa ne urmarim pasii zilnici cu mare atentie.

Toate acestea functioneaza, cu siguranta, dar exista un aspect mai important decat toate aceste variante la un loc: alimentatia. Iar specialistii spun ca, in succesul real al oricarui program dedicat slabitului, 80% conteaza alimentatia si doar 20% miscarea. 

Deci, ce si cum elimini din corp este aproape complet determinat de ce si cum ti-l alimentezi!

Slabitul, imaginea despre propriul corp si felul in care reusim sa il pastram sanatos sunt subiecte complexe si foarte discutate, mai ales in ultima perioada, odata cu abordarea centrata pe individ si a nevoilor sale unice, pe care psiho-nutritia o subliniaza.  

E important de tinut minte ca, inainte de a-ti alege o anumita dieta, este important sa iti faci o imagine de ansamblu despre ce inseamna o nutritie sanatoasa in general, sa intelegi ca fiecare corp este unic si are nevoie de abordari diferite pentru un plan de slabit sanatos, ca trebuie sa iti formezi un stil de viata din felul in care te alimentezi, nu sa iti pui toate bazele intr-o dieta pe termen scurt, si ca nimic nu se obtine fara disciplina si putina iesire din zona de confort. 

Iata cele mai importante directii catre o alimentatie sanatoasa de care trebuie sa tii cont daca ti-ai propus sa inveti sa mananci adecvat corpului tau si sa si slabesti usor: 

Bea multa apa!

Degeaba mergi la sala si transpiri daca nu exista suficient de multa apa in corp ca sa ai cum sa elimini toxinele eliberate in timpul antrenamentului. Mai ales daca faci miscare este absolut necesar sa iti alimentezi corpul cu cea mai importanta sursa de energie: APA! Antrenorii de fitness ne sfatuiesc sa bem chiar mai multa apa decat o cer nutritionistii, cantitatea ideala din punctul lor de vedere fiind undeva intre 3,5 si 4 litri de apa pe zi!

Daca nu esti obisnuita sa iti tii evidenta paharelor de apa si ti se pare ingrozitor de greu sa iti amintesti sa bei, ai putea sa iti instalezi o aplicatie care sa iti aminteasca sa faci asta. Si nu uita, in fiecare dimineata e important sa bei un pahar plin cu apa pe stomacul gol, inainte cu cira 15 minute sa iti incepi micul dejun, pentru detoxifierea organismului.

Nu sari peste micul dejun!

Chiar si in cazul in care alegi sa mergi pe varianta de intermitent fasting, fa in asa fel incat pauza cea mare sa nu cuprinda si micul dejun. Ideal ar fi sa sari peste masa de seara, nu peste cea de dimineata. In plus, dimineata este cel mai bun moment pentru consumul de fibre si nutrienti esentiali pentru energia ta de peste zi!

Atentie la nevoia de snack-uri care vine din saritul peste micul dejun. Studiile spun ca persoanele care beau doar o cafea la micul dejun sunt mult mai tentate sa consume mici gustari intre mese decat cele care mananca sanatos la prima masa a zilei. 

Mananca la ore regulate!

Nu este cel mai usor lucru de facut, mai ales in ritmul in care ne desfasuram activitatile de peste zi, dar poti sa incepi prin a-ti pune remindere in telefon. In timp, corpul va sti singur cand trebuie sa serveasca masa si nu te va mai lasa sa uiti. 

Nu te grabi!

Acorda mesei timpul si atentia necesara pentru ca digestia sa se faca asa cum este nevoie. “Mindful eating” este un concept nou in strainatate, dar cu totii il cunoastem inca din copilarie, cand parintii ne atrageau mereu atentia asupra felului in care mestecam, a pozitiei la masa, a timpului pe care il acordam unei mese.

Fii atenta la ce ai in farfurie, incearca sa simti gustul mancarii atunci cand o mesteci si in niciun caz nu mai face altceva in timp ce mananci! Creierul are nevoie sa se concentreze pe digestie, nu pe mailuri, intalniri, pe ce se mai intampla in lume sau in social media. Cand mananci, esti doar tu si mancarea din farfurie!

Fii atenta la reactiile corpului!

Intelepciunea corpurilor noastre este nemasurata. Ele stiu exact ce au nevoie, asa ca trebuie doar sa fii atenta ce iti arata corpul in urma meselor pe care le compui. S-ar putea sa te balonezi, sa simti stomacul mai greu, sa te simti mai apatica sau sa resimti schimbari in felul in care te odihnesti noaptea. Retentia de apa si picioarele umflate sunt tot un semnal al corpului ca nu i-ai dat ce avea nevoie. Incearca sa tii un jurnal al alimentelor care iti produc disconfort si in timp, vei sti exact ce trebuie sa ocolesti!

Mareste aportul de legume si fructe

Au putine calorii si multe fibre, ceea ce inseamna ca impusti doi iepuri deodata: nici nu te ingrasi si ai toate sansele sa iti imbunatatesti digestia – lucru care ajuta la slabit!

Ai grija cum combini alimentele

Este ideal sa consumam alimentele in functie de timpul lor de digestie, cele care se digera usor la inceput, ca sa ne putem asigura ca nutrientii sunt absorbiti corespunzator si tot ce nu ne este necesar este eliminat.

Proteinele din carne merg perfect langa o salata sau niste legume, dar daca le combini cu cat de putina cantitate de lactate, risti sa ai parte de o digestie lenta, si chiar mai important, sa nu metabolizezi proteina atat de necesara unei nutritii sanatoase si mai ales in cresterea musculara.

In acelasi fel, ai grija ca fructele sa fie consumate in prima parte a unei mese, cu ceva timp inainte de restul mancarii, pentru ca ele se digera cel mai rapid si este nevoie sa poata iesi din stomac inaintea celorlalte alimente, pentru a nu interveni in procesul de digestie al acestora. 

Elimina bauturile indulcite si alcoolul

Nimic nu iti taie pofta de mancare mai bine decat o bautura indulcita, fie ea un latte cu sirop de caramel, un fresh de portocale sau un simplu ice-tea cu putina miere. Sa nu mai vorbim de faimoasa bere rece la inceputul unei mese.

Problema cu acestea este ca, dincolo de caloriile in numar mare, din cauza aportului de glucide dau corpului senzatia (falsa) de satietate, iar acesta nu simte nevoia sa se alimenteze in urma respectivei bauturi. Insa imediat ce bautura s-a digerat, apare senzatia de foame, si de cele mai multe ori in loc de o masa adevarata, te apuci de rontait snack-uri nesanatoase.

Cat despre alcool, un pahar de vin contine la fel de multe calorii ca o bucata mai maricica de ciocolata, asa ca trebuie sa tii cont de asta cand te hotarasti sa elimini din alimentele care mentin kilogramele in plus!

Foto: Shutterstock.com.