Cum te ajuta magneziul sa dormi mai bine si sa te trezesti plina de energie

1
De Georgiana Dorobantu
14 iun. 2023

Magneziul este un mineral fara de care organismul nostru nu poate functiona.

Face parte din numeroase procese fiziologice, de la contractarea muschilor si pana la relaxare sau somn. Iar daca te confrunti cu insomnia, magneziul poate fi raspunsul la problemele tale.

Ce este magneziul?

Magneziul este un mineral care sustine peste 600 de procese fiziologice in organism. Un nivel optim de magneziu asigura buna functionare a inimii, a sistemului osos, a raspunsului inflamator. Asigura o tensiune arteriala normala, un nivel adecvat al zaharului din sange si un nivel optim de energie.

Este important sa ai un aport adcvat de magneziu in alimentatia ta, pentru ca organismul nu poate produce singur acest mineral. Insa datele arata ca numai in Statele Unite, acolo unde au fost realizate astfel de studii, 43% dintre adulti nu au un aport zilnic adcvat de magneziu din alimentatie – care ar trebui sa fie de 310 mg pentru femei, 360 mg pentru femei insarcinate si 400-420 mg pentru barbati.

Cum sa eviti tulburarile de somn provocate de diferenta de fus orar

Acesta este motivul pentru care suplimentele cu magneziu sunt un real ajutor. In functie de forma lor, acestea asociaza magneziul cu un compus organic (de exemplu, acid citric sau aminoacizi) pentru a asigura absorbtia magneziului in corp. Formele cel mai des intalnite sunt magneziul bisglicinat, citrat de magneziu sau oxid de magneziu. Desi toate contin magneziu, ele functioneaza diferit datorita acestui al doilea compus care ajuta la asimilarea lui.

Care este legatura dintre magneziu si somn?

Pe langa faptul ca este esnetial pentru producerea energiei, magneziul are un rol major si in privinta somnului.

In primul rand, magneziul stimuleaza activitatea receptorilor GABA, care ajuta creierul sa se calmeze dupa o perioada de agitatie. Deci dupa o zi lunga, aportul de magneziu te ajuta sa revii mult mai usor la starea de „odihna si recuperare”. Acest mineral ajuta si la reglarea ciclului circadian, de somn si stare de veghe. Studiile au aratat ca exactitatea ceasului nostru intern este influentata de nivelul de magneziu.

„Efectele relaxante si calmante ale magneziului ajuta in mod clar in cazul somnului, dar ajuta si starea de spirit”, declara pentru mindbodygreen.com nutritionista Ella Soderholm.

3 trucuri pentru un mic dejun care iti echilibreaza hormonii (si 3 lucruri pe care sa NU le faci)

Cercetarile au demonstrat ca persoanele care au un nivel mai mare de magneziu in corp (datorita suplimentelor) au un nivel mai mic al cortizolului, cunoscut si ca hormonul stresului. Iar un studiu realizat in anul 2011 a aratat ca persoanele care au luat noaptea un supliment cu magneziu, melatonina si zinc au adormit mai usor si s-au trezit pline de energie.

In afara rolului sau de a ne calma, magneziul poate, de asemenea, sa imbunatateasca in general calitatea somnului si sa creasca durata somnului non-REM, care este o etapa de somn profund, importanta pentru consolidarea memoriei si repararea musculara.

Cum sa folosesti magneziul pentru a avea un somn mai odihnitor

Sa iei un supliment cu magneziu cu putin timp inainte de culcare te va ajuta sa te relaxezi si sa adormi mai usor. Dar nu toate suplimentele de magneziu sunt la fel, avertizeaza specialistii citati de mindbodygreen.com. Unele suplimente pe baza de magneziu, asa cum este malatul de magneziu, citratul de magneziu sau oxidul de magneziu sunt absorbite mai greu, au un efect energizant si pot stimula miscarile intestinale – in mod clar ceva ce nu iti doresti inainte de culcare.

In schimb, bisglicinatul de magneziu – care este magneziul asociat cu doua molecule ale aminoacidului glicina – este mai usor absorbit in organism si nu are efecte intestinale. Cercetarile au aratat ca magneziul bisglicinat ne ajuta sa adormim mai usor si reduce somnolenta in timpul zilei.

Magneziu bisglicinat, pret 40 de lei, Zenyth.com

Cei mai multi experti recomanda sa iei suplimente cu magneziu cu una sau doua ore inainte de culcare, pentru a le permite sa actioneze si sa declaseze raspunsul de relaxare al corpului.

Magneziu bisglicinat Reflex, pret 38,90 lei, redus de la 57,90 lei; gymbeam.ro

Efecte secundare si cine ar trebui sa evite suplimentele cu magneziu

Suplimentele de magneziu sunt considerate in general sigure si au foarte putine efecte secundare. Cu toate acestea, te poti confrunta cu tulburari gastrointestinale usoare, scaune moi si disconfort abdominal atunci cand incepi un nou supliment.

Sa incepi cu o doza mai mica este intotdeauna recomandat in cazul oricarui tip de supliment. De asemenea, suplimentele de magneziu pot interfera cu anumite medicamente pentru inima sau cu antibiotice. Persoanele care iau medicamente de substitutie pentru hormonii tiroidieni ar trebui sa ia suplimentele de magneziu cu cateva ore inainte sau dupa pastila pentru tiroida. In orice caz, este recomandat sa discuti cu medicul tau inainte de a lua orice tip de supliment alimentar.

Foto: depositphotos.com