De ce nu este indicat sa pui frunzele de ceai verde in apa clocotita: explicatia expertilor

1
De Maria Constantin
30 mart. 2022

Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume dupa apa. Dar asta nu inseamna ca aroma sa puternica este pe placul tuturor.

Daca ceaiul verde este prea amar, s-ar putea ca nu ceaiul in sine sa aiba acest gust. Nota amaruie este provocata de tehnica prepararii ceaiului, noteaza Well+Good.

„Pentru a evita notele amarui, nu folosi apa clocotita pentru a prepara ceaiul verde”, recomanda David Segal, expert in ceai si cofondator al Firebelly Tea. Apa fierbinte poate arde frunzele delicate de ceai, explica acesta, adaugand ca temperatura optima a apei pentru un ceai perfect este cuprinsa intre 76 si 80 de grade Celsius, nu mai mult.

Cum afli temperatura perfecta a apei

Poti masura temperatura apei cu un termometru, evident, dar exista si un mod mai simplu: „Poti sa astepti pana cand nu mai ies aburi din ceainic sau din ibric pentru a adauga ceaiul”, indica Segal.

De ce se simte gustul amar al ceaiului verde cand se foloseste apa fierbinte? Frunzele delicate au un continut ridicat de tanin (un tip de polifenol), iar daca apa este prea fierbinte, este extras prea mult tanin din frunza, ceea ce ii da aroma puternic astringenta.

Acelasi lucru se poate intampla si cand frunzele sunt introduse prea mult timp in apa. „Nu cufundati frunzele de ceai verde, mai ales pe cele de ceai verde japonez, mai mult de doua-trei minute; mai mult de atat si va veti alege cu o ceasca amara”, arata Seagal.

Ce gust trebuie sa aiba ceaiul verde

„O ceasca buna de ceai verde poate fi inverzita, cremoasa, proaspata, racoritoare sau florala, dar nu ar trebui sa se simta prea astringenta”, precizeaza el.

Daca fierbi apa in cuptorul cu microunde in loc de ibric, nu trebuie sa bagi si frunzele de ceai. „Fierbe apa la microunde intai, las-o sa se raceasca putin si apoi toarn-o peste frunzele de ceai”, explica Segal.

Cum prepari ceaiul longevitatii: 3 plante aromate si delicioase pe care le ai deja in bucatarie

Daca faci aceste mici schimbari ale modului de preparare, ceaiul verde va avea un gust mai echilibrat si bogat, nu amar si modificat, scrie publicatia citata.

Pentru a te bucura si mai mult de savoarea ceaiului verde, Steve Schwartz, fondatorul platformei online Art of Tea, recomanda ceva dulce. „Plantele proaspete, precum lavanda sau lamaita, infuzate in fursecuri se potrivesc perfect cu un ceai verde light”, recomanda el.

Foto: depositphotos.com