De ce sa bei apa cu stafide – Ce beneficii are pentru organism

apa cu stafide
1
De Ioana Marosan
1 mai 2019

Oricat de exotic ar suna, stafidele au reprezentat una dintre cele mai importante descoperiri culinare din istorie. 

Descoperite accidental acum 4000 de ani, stafidele sunt o sursa importanta de vitamine, fibre si minerale. Medicii si nutritionistii recomanda consumul de stafide pentru ca acestea au continut important de vitamine, fibre si minerale.

Insa beneficiile pentru organism sunt si mai importante daca stafidele sunt puse la inmuiat in apa peste noapte. Apa dizolva toate mineralele si nutrientii din interiorul stafidei, dar si din pielita acesteia, sporind si mai mult beneficiile acestui superaliment.

9 alimente care te ajuta sa elimini toxinele si sa-ti pastrezi rinichii sanatosi

De ce sa bei apa cu stafide – beneficii pentru organism:

Ficatul si intestinele se curata mai usor de toxine

Adeptii doctrinei ayurvedice folosesc de multa vreme apa cu stafide pentru curatarea ficatului si a intestinelor. De fapt, proprietatile detoxifiante ale stafidelor se datoreaza cantitatii mari de antioxidanti si fibre pe care aceste fructe uscate le contin. Antioxidantii sprijina functionarea corecta a ficatului, in timp ce fibrele sporesc miscarile intestinale, ajutand la curatarea colonului si a intestinelor.

Organismul primeste o cantitate mare de energie, care dureaza mai mult timp

Oamenii de stiinta si expertii in sport cred ca stafidele reprezinta un inlocuitor perfect pentru batoanele energizante. Stafidele contin o cantitate mare de fibre si micronutrienti si nu au zahar adaugat sau arome artificiale, asa cum au multe batoane energizante. Consumul de apa cu stafide dimineata te alimenteaza cu energie pentru ziua care incepe, dar o poti consuma si inaintea unui antrenament intens.

Nivelul colesterolului rau scade iar tensiunea arteriala se stabilizeaza

Studiile clinice au indicat faptul ca stafidele au un continut mult mai mare de fibre, potasiu si antioxidanti, comparativ cu alte tipuri de gustari. Oamenii care consuma in mod regulat stafide au niveluri de tensiune sistolica si diastolica mai scazute decat cei care consuma ocazional aceste fructe uscate. De asemenea, consumul regulat de stafide reduce nivelul colesterolului rau, ceea ce contribuie la scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Top 7 alimente care accelereaza metabolismul

Insa, trebuie sa tii minte ca, desi poate fi un supliment alimentar excelent, apa cu stafide nu este un medicament. Daca ai probleme cu ficatul, inima, tensiunea arteriala sau un alt organ al corpului, trebuie sa mergi la un doctor care iti va recomanda tratamentul si regimul alimentar potrivit.

Foto: Shutterstock.com