De ce simti ca ai mintea in ceata: Explicatia unui neurolog

1
De Maria Constantin
14 mai 2020

Lipsa de concentrare, ezitarile si lapsusul sunt semnele unei minti confuze. In aceasta perioada este posibil sa te confrunti mai des cu astfel de probleme.

Nu-i deloc placut sa te trezesti ca nu mai poti face chiar si lucruri banale, ca nu te poti concentra si ca nu poti gandi limpede. Neurologul Priyank Khandelwal, profesor asistent de neurologie la Rutgers New Jersey Medical School, spune ca exista cateva motive pentru care simti ca ai mintea in ceata in aceasta perioada.

„Cand cineva este mai nelinistit si, drept rezultat, mai distras, atunci se poate simti mai lipsit de energie decat in zilele normale. Este ceea ce oamenii numesc minte in ceata. Chiar acum, ingrijorarea persistenta despre coronavirus a devenit un musafir nepoftit in carantina noastra, fiind amplificata si de faptul ca nu ne putem intalni cu ceilalti decat prin conexiuni video, iar rutina noastra s-a modificat in mare masura”, explica Khandelwal.

Cand creierul intra pe pilot automat

Anxietatea te stoarce efectiv, mental si fizic, iar in perioada pandemiei de COVID-19 creierul nostru este suprasolicitat. Un studiu din 2018 a descoperit o legatura directa intre anxietate si oboseala, in timp ce o alta cercetare mai veche, din 2011, a descoperit ca persoanele cu un nivel ridicat de anxietate aveau probleme de concentrare – iar asta intr-o perioada in care omenirea nu se confrunta cu o pandemie, relateaza Well+Good.

„Cand oamenii stau in casa si nu se simt liberi, asta ii poate face sa-si piarda energia si chiar sa fie deprimati. Am observat acest lucru si la pacientii nostri, in special la cei cu un istoric de depresie sau de anxietate”, spune Dr. Khandelwal.

Neurocercetatorea Nan Wise spune ca, dincolo de stres, creierul nostru se poate simti derutat acum pentru ca nu-l mai folosim asa cum a fost conceput: sa aflam, sa interpretam si sa reactionam la noi informatii. Regiunile cerebrale precum lobul occipital (care primeste informatiile vizuale) si cel temporal (care recepteaza informatiile auditive) nu mai trebuie sa functioneze la capacitate maxima pentru ca mediul in care te afli nu se mai schimba. Asa ca atunci cand stam numai in casa si facem aceleasi lucruri in fiecare zi, e foarte usor pentru creier sa intre pe pilot automat”, explica ea.

Sunt multe lucruri care ne scapa de sub control acum.

Nu putem alunga, printr-o magie, epidemia de COVID-19 ca sa ne reluam viata normala. Dar exista unele moduri de a combate deruta creierului indusa de pandemie. In primul rand, ai grija de creierul tau cu decizii simple de zi cu zi: bea multa apa, mananca bine, tine stresul sub control si incearca sa dormi suficient. Suna simplist, dar Dr. Khandelwal spune ca atunci cand faci lucrurile de baza pentru starea ta de bine, si sanatatea cognitiva este in parametri optimi.

De ce conteaza acceptarea situatiei in care ne aflam

Ca neurolog, Priyank Khandelwal crede ca limpezirea mintii si redobandirea controlului deplin asupra ei tine de capacitatea fiecaruia dintre noi de a accepta si de a ne adapta la noua realitate, speram una temporara. Putem reduce simptomele anxietatii provocata de COVID-19 prin crearea unor obiceiuri care sa ne ajute sa mergem mai departe si sa ne descurcam in aceasta situatie fara sa resimtim atat de acut constrangerile la care suntem supusi.

„Acum apar mai multe date care sugereaza ca pandemia poate dura mai mult timp. Odata ce oamenii accepta aceasta realitate, ca aceasta le va schimba stilul de viata cel putin cateva luni de acum inainte, ajung la un sentiment de acceptare. Si atunci iti limpezesti gandurile si incepi sa iei ce e mai bun din aceasta situatie”, explica Dr. Khandelwal.

Avem nevoie de soare

Desigur, acceptarea situatiei nu survine peste noapte si necesita mult efort. Dr. Khandelwal spune ca si crearea unei noi rutine te poate face sa te simti implinita, in loc sa-ti pretreci zilele in acelasi fel. Fa-ti timp pentru a lua micul dejun cu partenerul tau, asculta-ti playlistul preferat ca atunci cand mergeai la serviciu, comunica cu prietenii. Toate acestea te vor ajuta sa te adaptezi la noul stil de viata si sa il accepti mai usor.

Cum sa-ti pregatesti creierul pentru situatiile de criza: Sfaturile expertilor

Dr. Wise ne incurajeaza sa iesim la soare macar de doua ori pe zi, cel putin cate 15 minute de fiecare data – daca nu pe strada, atunci in balcon, la fereastra sau in curte, pentru cine sta la casa. „Lumina solara actioneaza chiar in spatele ochilor, in hipotalamus, care controleaza totul in corp: starea in care se simte, mancarea, somnul, sexul. Totul este reglat de hipotalamus”, explica experta.

In cele din urma, cea mai mare grija pe care o vei avea in urmatoarele luni, pe langa distantarea sociala, va fi sa ai grija de creierul tau. In aceasta perioada ai nevoie, mai mult ca oricand, de o minte brici.

Foto: Unsplash.com.