Depresia de la sfarsitul alaptarii este un fenomen comun, despre care nu vorbeste nimeni. Ce trebuie sa stii

1
De Teodora Tirca
25 oct. 2023

Depresia de dupa intarcare este mai putin cunoscuta si studiata decat depresia postpartum. Este nevoie de mai multa educatie pe acest subiect, pentru ca femeile sa se simta mai putin singure, spun expertii.

In timp ce depresia postpartum este relativ bine studiata, iar Administratia pentru Alimente si Medicamente a aprobat recent un nou medicament pentru a o trata, o afectiune similara care afecteaza proaspetele mamici – cunoscuta sub numele de depresie postintarcare – nu are parte de aceeasi atentie. Depresia postintarcare apare in timpul sau dupa incetarea alaptarii, iar medicii cred ca este cauzata de scaderea nivelului hormonilor. Simptomele pot include anxietate, deznadejde, iritabilitate si insomnie.

Nu este clar cate femei sunt expuse riscului de depresie dupa intarcare, deoarece cercetarile sunt limitate.

„Aproape ca nu exista studii ample despre depresia postintarcare, in parte pentru ca ne concentram atat de mult pe depresia postpartum”, a spus Verinder Sharma, profesor de psihiatrie. „Exista o lipsa de constientizare a faptului ca unele femei sunt expuse riscului in timpul perioadei de intarcare.”

Cum se simte depresia postintarcare

In 2011, Joanna Goddard si-a intarcat brusc primul fiu, pe Toby, in decurs de o saptamana. Se simtea pregatita sa inceteze alaptarea si nu era ingrijorata de efectele emotionale ale acestui proces.

„M-am simtit de parca ma lovise un camion”, a spus Goddard, in varsta de 44 de ani, creatoarea Cup of Jo, un blog de lifestyle pentru femei. „Am trecut de la a ma simti un pic nelinistita si obosita, la aceasta senzatie de ceata si tristete”. Nu avea antecedente de depresie. Dupa ce si-a dat seama de legatura cu intarcarea, Goddard a scris o postare pe blog despre experienta ei, intitulata „Cele mai grele doua luni din viata mea”. A devenit una dintre cele mai populare postari ale ei, cu aproape 1.300 de comentarii, multe de la alte mame care s-au regasit in lupta ei.

Shopping la reducere: 7 piese cu pret bun pentru tinutele tale de toamna

„Am primit un feedback incredibil. Inca primesc e-mailuri legate de subiect”, a spus Goddard. Dupa sase saptamani, depresia ei a disparut brusc – „de parca m-am trezit dintr-un vis urat” – si menstruatia i-a revenit chiar a doua zi.

Depresia postpartum poate aparea in timpul sarcinii sau in decursul unui an dupa nastere, dar cel mai frecvent incepe la una, pana la trei saptamani dupa nastere. In orele de dupa nastere, nivelurile hormonilor precum estrogenul si progesteronul scad brusc, ceea ce poate declansa depresia in acelasi mod in care fluctuatiile hormonale mai mici pot duce la modificari ale dispozitiei legate de sindromul premenstrual.

In mod similar, nivelul hormonilor asociati cu alaptarea scade pe masura ce o mama inceteaza sa alapteze. „Pe masura ce opresti alaptarea, hormonii tai incearca sa se readapteze”, a spus Mary Kimmel, co-director al Programului de psihiatrie perinatala de la Universitatea din Carolina de Nord. „Sistemul trebuie sa gaseasca un echilibru diferit in functie de situatie, iar unele femei sunt foarte sensibile la aceste schimbari.”

Hormonii si depresia postintarcare

„Cei doi hormoni principali asociati cu alaptarea ajuta la reglarea starii de spirit”, spune Wendy Wisner, un consultant in lactatie certificat, cu sediul in New York. „Unul este prolactina, care regleaza aportul de lapte si ajuta cu somnul, iar altul este oxitocina, care este eliberata atunci cand laptele curge si iti inunda sistemul nervos cu un val de dragoste si implinire.”

Un studiu a constatat ca femeile se simteau calme si mai putin anxioase in timpul alaptarii, cand nivelul de oxitocina era cel mai ridicat. Un altul a observat ca starea de spirit a unei mame este mai buna dupa alaptarea la san in comparatie cu biberonul, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa speculeze ca nivelul crescut de oxitocina din timpul alaptarii actioneaza ca un „antidepresiv” produs chiar de corp.

Cum sa faci fata

In timpul procesului de intarcare, atat prolactina, cat si oxitocina scad la nivelurile de dinainte de sarcina si orice efect protector al acestora impotriva tulburarilor de dispozitie se poate pierde. Drept urmare, Wisner recomanda intarcarea lenta, in special daca esti sensibila la fluctuatiile hormonale (Sindromul premenstrual) sau ai mai avut depresie in trecut.

5 cele mai bune rujuri pe care le-am incercat: texturi incredibile si buze cu mai mult volum

„Incearca sa renunti la o sesiune de alaptare la fiecare cateva zile sau la una pe saptamana, inlocuind-o cu biberonul, si observa cum te simti”, recomanda Wisner. „Depresia postintarcare poate aparea si cand procesul este lent, dar e mult mai comuna atunci cand intarcarea este brusca, pentru ca hormonii se prabusesc brusc, iar corpul nu are timp sa se adapteze.”

Poti de asemenea sa te alaturi unui grup de sprijin pentru femeile care inceteaza alaptarea sau sa cauti un terapeut specializat pe problemele de sanatate mintala ale femeilor sau mamelor. De asemenea, daca starea de rau persista, vorbeste cu medicul tau despre un tratament specializat.

Foto: Freepik.com