Un specialist demonteaza miturile legate de alaptare

miturile legate de alaptare
1
De Monica Radulescu
30 sept. 2018

Daca ai un bebelus pe drum, citeste materialul de mai jos inainte sa pleci urechea la toate miturile legate de alaptare.

In tara noastra, doar 15% dintre bebelusi sunt hraniti cu lapte matern, desi 98% dintre proaspetele mame pot alapta, arata studiile. Si asta nu pentru ca mamele nu isi doresc, ci mai degraba pentru ca ele cad usor in capcana legendelor atat de bine inradacinate in cultura noastra.

De aceea am stat de vorba cu Roxana Dudus, consultant acreditat La Leche League Romania, si am demontat cele mai frecvente mituri despre alaptare.

MIT: Mama nu are lapte

Cel mai intalnit mit este: mama nu are lapte. „Cea mai buna pompa din lume este copilul. Copiii sug deoarece le este sete, foame sau stau pur si simplu la sanul matern pentru a se simti in siguranta. De aceea, fiecare masa de alaptare poate fi diferita. La una suge mai putin, la alta mai mult”, explica specialistul.

MIT: Nu este bun laptele

La fel de frecvent este si mitul: laptele nu este bun sau nu este suficient. Fals. Mama produce atat lapte cat are nevoie copilul sau. Mai mult, „studiile stiintifice arata ca laptele matern este alimentul ideal pentru copil si se schimba in functie de nevoile copilului. El nu devine slab calitativ. In plus, contine 88,1% apa, toata apa de care are nevoie un bebelus. De aceea, in primele sase luni, alaptarea este exclusiva. Mai contine grasimi, proteine si lactoza, dar si acizi grasi, care nu se regasesc in alte tipuri de lapte si care sunt importanti pentru dezvoltarea neurologica.” (Roxana Dudus, consultant acreditat La Leche League Romania)

MIT: Alaptarea este dureroasa

Un alt mit este ca alaptarea doare. Daca bebelusul este atasat corect la san, mama nu va avea nicio problema. “Multe mame simt durere la atasare in prima zi, probabil si din cauza schimbarilor hormonale. Daca durerea persista, e semn ca bebelusul nu se ataseaza corect. Motivele? Lipsa de experienta a mamei, lipsa ajutorului si sprijinului pentru mama, un palat inalt al bebelusului. De aceea, in astfel de cazuri, un specialist poate fi de mare ajutor, chiar si atunci cand bebelusului ii apar dintii si poate musca sanul matern”, imi spune Roxana.

MIT: Dupa ce copilul a supt, mama trebuie sa astepte ca sanii sa se „umple” cu lapte

Unele mame asteapta ca sanii lor sa se „umple” inainte de a alapta. Insa studiile arata ca productia laptelui se face constant si ca punerea copilului la san va ajusta cantitatea de lapte in functie de nevoile pe care el le are.

MIT: Sanii moi sunt semn ca nu ai lapte

Multe mame se sperie ca dupa o perioada de alaptare, sanii se inmoaie. „ Acesta, de fapt, este un semn ce productia lactata s-a stabilizat pentru nevoia copilului”, imi explica specialistul in alaptare.

Si lista miturilor ramane deschisa….

De aceea, specialistii le sfatuiesc pe viitoarele si proaspetele mame sa se informeze si sa invete sa discearna informatiile. Alaptarea este cel mai bun start in viata pentru orice copil. Chiar daca uneori e dificil, merita tot efortul.

Foto: Shutterstock.com