Alaptarea scade riscul de a dezvolta cancer de san si ovarian, diabet de tip 2 si boli de inima. Colostrul poate fi considerat un prim vaccin al bebelusului

1
De Cristina Tudor
8 aug. 2019

Alaptarea este primul gest de iubire. Alexandru Rafila: ”Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Ne lipseste serios capacitatea de a consilia femeia gravida!”

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat marti ca substanta secretata de organismul mamei in primele zile de alaptare, colostrul, poate fi considerat un prim vaccin, datorita cantitatii mari de anticorpi pe care o contine.

„Noi, din pacate, avem un procent relativ mic de mame care alapteaza.”

Undeva un sfert din mamele din Romania isi alapteaza copiii pana la varsta de sase luni. (…) Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Cred ca lucrul care ne lipseste in momentul de fata foarte serios – si aici avem foarte mult de lucrat – este capacitatea noastra de a consilia femeia gravida.

In primul rand, femeile gravide trebuie sa se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenta maternala, iar daca nu avem, ar trebui sa cream astfel de centre. Ar trebui sa poata sa primeasca toate informatiile legate de avantajele alaptarii, avantaje care se refera la copii, dar si la mama”, a spus el.

Potrivit lui Rafila, exista studii care au demonstrat ca frecventa bolilor infectioase in cazul copiilor hraniti la san este „incomparabil mai mica”, deoarece colostrul protejeaza mucoasele de la nivelul cavitatii bucale, nasului si tubului digestiv.

„Decizia mamelor de a alapta trebuie incurajata de intreaga societate”

Este una dintre principalele concluzii ale evenimentului Media Fair organizat astazi de catre Bayer Romania, in contextul Saptamanii Internationale a Alaptarii, sarbatorita in fiecare an in perioada 1 – 7 august.

Initiativa Bayer Romania a reunit, pentru al doilea an consecutiv, experti institutionali, profesionisti din domeniul medical, consilieri in alaptare, precum si jurnalisti si formatori de opinie din mediul on-line.

Scopul? Deschiderea unei conversatii despre importanta alaptarii, ca prim pas spre o viata sanatoasa, imbunatatirea accesului la informatii si incurajarea mamelor actuale sau viitoare pentru a lua o decizie bine documentata.

Invitati speciali au fost prof. Dr. Alexandru RAFILA – membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii; Pieter BULT – reprezentantul UNICEF in Romania si Dr. Ruxandra Plesea – medic nutritionist. Gazda evenimentului din partea Bayer Romania a fost Mike SEIDEL – Directorul Diviziei Bayer Consumer Health pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com