Dietele care te ajuta sa traiesti mai mult, potrivit cercetatorilor Harvard

1
De Georgiana Dorobantu
11 ian. 2023

Pentru ca avem de-a face cu o multime de informatii care se contrazic, este dificil sa alegem cea mai buna dieta pentru o viata sanatoasa.

Dar cercetatorii de la Universitatea Harvard au realizat un top ce include patru diete, in functie de cat sunt de eficiente in prevenirea riscului de deces prematur.

In ciuda conceptiei generale, o dieta echilibrata este mai buna pentru longevitate decat dietele care exclud complet produsele de origine animala.

Studii precedente au descoperit ca o dieta exclusiv pe baza de plante prezinta unele riscuri pentru sanatate, precum caderea parului sau riscul de a suferi un accident vascular.

Toate cele patru diete studiate pun accent pe un consum mai mare de cereale integrale, fructe, legume, nuci si leguminoase.

Dieta lui Megan Fox – ce consuma vedeta la micul dejun, pranz si cina

Indexul Alimentatiei Sanatoase, care urmareste daca oamenii respecta recomandarile nutritionale de baza ale specialistilor, sustine consumul alimentelor pe baza de plante si descurajeaza consumul de carne procesata, produse care contin zahar adaugat, grasimi nesanatoase si consumul de alcool.

Persoanele care au avut cel mai mare scor pe baza acestui indice au avut un risc cu 19% mai mic de a muri prematur.

Cercetatorii au descoperit ca un scor ridicat al Indexului Alternativ pentru Alimentatie Sanatoasa – varianta mai precisa a indexului dezvoltat la Harvard – poate reduce riscul de deces cu 20%.

Persoanele care urmeaza o dieta mediteraneana – ce se bazeaza in special pe legume, fructe, nuci, cereale integrale, leguminoase si peste in loc de carne rosie – au un risc de deces cu 18% mai mic. In schimb, dieta vegana reduce mortalitatea cu 14 procente.

Noile rezultate se bazeaza pe analizarea datelor a peste 100.000 de persoane, care au fost urmarite pe o perioada de 36 de ani.

Participantii la studiu au fost rugati sa completeze un chestionar cu privire la obiceiurile lor alimentare o data la doi sau patru ani, ceea ce a aratat ca urmau diete sanatoase, precum dieta mediteraneana sau o dieta pe baza de alimente vegetale.

Fiecare regim alimentar sanatos analizat de cercetatori s-a dovedit ca are efecte pozitive, putand sa reduca riscul de deces prematur cu 14 pana la 20 la suta.

Obiceiuri care te impiedica sa scapi de kilogramele in plus acumulate de sarbatori

Oamenii care au urmat un tipar de alimentatie sanatos au avut un risc mai mic de a muri din cauza cancerului, a infarctului, atacului cerebral sau afectiunilor respiratorii.

Guvernul Statelor Unite a dezvoltat Indexul de Alimentatie Sanatoasa ca pe un standard oficial national in privinta nutritiei.

Indexul ofera un scor de la zero la 100 bazat pe cate fructe, legume, cereale integrale, lactate si fructe de mare mananca o persoana la fiecare 1000 de calorii pe care le consuma.

Lucrand pe baza recomandarilor oficiale stabilite in 2015, Harvard a dezvoltat un indice alternativ care se concentreaza mai mult pe portiile totale consumate zilnic.

Cele mai rapide si eficiente diete: top 3 diete care dau rezultate imediat

Indexul Alternativ pentru Alimentatie Sanatoasa recomanda cinci portii de legume pe zi, patru portii de fructe, cinci sau sase de cereale integrale, ce putin o portie de proteine din nuci sau tofu si consumul regulat de peste.

Foto: depositphotos.com