Endometrioza, afectiunea care iti invadeaza cavitatea pelvica. Cum se trateaza si care sunt cele mai frecvente riscuri prezentate de Prof. Dr. Elvira Bratila

1
De Cristina Tudor
1 oct. 2019

Endometrioza inseamna mucoasa uterina implantata in alt loc decat cavitatea uterina.

Prof.dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, sef de clinica la Spitalul Clinic de Obstetrica – ginecologie „Prof. dr. Panait Sarbu“ din Bucuresti si membru fondator al Societatii de Endometrioza si Fertilitate Est-Europeana, a explicat pentru Doctorul Zilei care sunt, in momentul de fata, cele mai bune optiuni de tratament pentru pacientele care sufera de endometrioza.

Conduita chirurgicala in endometrioza are sens in momentul in care intelegem ce este endometrioza si cum impacteaza viata pacientelor afectate de boala. Cel mai frecvent implantate pe ovare sau pe trompele uterine, pe suprafetele exterioare ale uterului sau pe suprafata mucoasei, endometrioza poate invada o mare parte din cavitatea pelvica.

Poate fi peritoneala, poate exista in cavitatea toracica, pe cicatricile post-operatorii, post-cezariana, post-epiziotomie. Endometrioza este in sine o proliferare a tesuturilor, de aceea chirurgia endometriozei este un tip de chirurgie extensiva, ce depaseste de multe ori sfera pelvica.

Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie explica, pentru DOCTORUL ZILEI:

„Prima abordare chirurgicala a endometriozei este un gest de mare responsabilitate, pentru ca decizia chirurgului care opereaza endometrioza trebuie sa ia in calcul un intreg orizont de factori, care sa realizeze o excizie completa e leziunilor endometriozice, urmarind un echilibru si un bilant terapeutic in 3 etape: pre-chirugical, in timpul interventiei si post-interventie.

Mai mult, nu urmarim un obiectiv punctual, ci orizontul de asteptare in endometrioza vizeaza obiective pe termen scurt-mediu-lung. Daca ne referim la femeia care sufera de infertilitate, de pilda, chirurgia poate fi o chirurgie suport intr-un procedeu de reproducere umana asistata.

De aceea, interventia chirurgicala in endometrioza necesita o viziune a intregului context clinic si a obiectivelor terapeutice stabilite cu pacienta. Prin prisma simptomatologiei dureroase, a impactului asupra fertilitatii femeii afectate si a recurentelor bolii, chirurgia endometriozei este mai mult decat o chirurgie de nisa, o chirurgie complexa, ce necesita expertiza si „o intelegere a intregului!”.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.