Grupa de sange cu cel mai mare risc de infarct, conform unei noi cercetari

1
De Cristiana Astefanoaiei
19 feb. 2023

Oamenii de stiinta fac progrese in ceea ce priveste intelegerea corpului uman si cum putem preveni anumite afectiuni. Recent, cercetatorii au descoperit o posibila cauza a infarctului.

Grupa de sange s-ar putea sa aiba legatura cu un risc mai mic sau mai mare de infarct.

Grupele de sange descriu varietatea bogata de substante chimice afisate pe suprafata globulelor noastre rosii din sange. Printre cele mai cunoscute sunt cele numite A si B, care pot fi prezente impreuna ca AB, individual ca A sau B, sau nu sunt prezente deloc, ca O.

O cercetare genomica a descoperit o relatie clara intre o grupa de sange si riscul de afectiuni cardiace.

Deficitul de vitamine poate declansa o boala cardiaca. Primul semnal de alarma

Ce ne poate spune grupa de sange despre sanatatea noastra

„S-a observat ca persoanele cu grupe sanguine non-O (A, B, AB) prezinta un risc mai mare de atac de cord si de mortalitate cardiovasculara generala, dar aceasta sugestie provine din studii caz-control, care au un nivel scazut de dovezi. Daca acest lucru ar fi confirmat, ar putea avea implicatii importante pentru medicina personalizata”, explica Tessa Kole, masteranda la Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda.

Studiul a fost o meta-analiza a studiilor prospective care au raportat grupurile sanguine O si non-O si evenimentele cardiovasculare incidente, inclusiv infarctul miocardic (atac de cord), boala coronariana, boala cardiaca ischemica, insuficienta cardiaca, evenimentele cardiovasculare si mortalitatea cardiovasculara.

Studiul a inclus 1 362 569 de subiecti din 11 cohorte prospective, descrise in noua articole. Au existat in total 23 154 de evenimente cardiovasculare. Cercetatorii au analizat asocierea dintre grupul sanguin si toate evenimentele coronariene, evenimentele cardiovasculare combinate si evenimentele coronariene fatale.

Cercetarile sugereaza ca persoanele cu grupa de sange O ar putea avea un profil de risc usor diferit fata de persoanele cu grupa de sange A sau B.

Hematolog american: „Cancerul si bolile de inima apar mai ales la cei cu aceasta grupa de sange”

Diferente majore intre grupele de sange

Sangele nostru poate reflecta ceea ce s-a intamplat in trecut. Factori precum locul de unde provin stramosii cuiva si infectiile din trecut care au stimulat mutatii cu rol de protectie, potrivit Dr. Douglas Guggenheim, hematolog la Penn Medicine. Persoanele cu sange de tip O se pot imbolnavi mai usor de holera, de exemplu, in timp ce persoanele cu sange de tip A sau B pot fi mai predispuse la probleme de coagulare a sangelui.

„Pe scurt, este aproape ca si cum organismul a evoluat in jurul mediului sau pentru a-l proteja cat mai bine posibil”, a declarat dr. Guggenheim.

Un alt studiu din 2022 releva faptul ca persoanele cu grupele de sange de tip A par sa aiba un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral inainte de varsta de 60 de ani, in comparatie cu persoanele cu alte grupe de sange. Exista o legatura intre gena pentru subgrupul A1 si accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Cercetatorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral si aproape 600.000 care nu au suferit un accident vascular cerebral. Toti participantii aveau varste cuprinse intre 18 si 59 de ani.

Cum ne poate ajuta sa ne cunoastem grupa de sange

Riscul mai mare de evenimente cardiovasculare la purtatorii de grupa sanguina non-O se poate datora faptului ca au concentratii mai mari de factor von Willebrand, o proteina de coagulare a sangelui care a fost asociata cu evenimente trombotice. Mai mult, se stie ca purtatorii de grupa sanguina non-O, in special cei cu grupa sanguina A, au un nivel mai ridicat de colesterol. De aseemnea, galectina-3, care este legata de inflamatie, este mai mare la cei cu grupa sanguina non-O.

Ce spune grupa sanguina despre personalitatea ta, potrivit cercetatorilor japonezi

„In viitor, grupa de sange ar trebui luata in considerare in evaluarea riscului pentru prevenirea cardiovasculara, alaturi de colesterol, varsta, sex si tensiune arteriala. S-ar putea ca persoanele cu grupa sanguina A sa aiba un prag de tratament mai scazut pentru dislipidemie sau hipertensiune, de exemplu. Avem nevoie de studii suplimentare pentru a valida daca excesul de risc cardiovascular la purtatorii de grupa sanguina non-O poate fi susceptibil de tratament”, detaliaza dr. Tessa Kole.

Asadar, daca nu iti cunosti grupa de sange, ar fi bine sa-ti faci analize pentru a sti mai multe despre corpul tau.

Foto: depositphotos.com