La cat timp dupa ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poti vaccina?

1
De Cristina Tudor
30 mart. 2021

Specialistii sustin ca vaccinarea impotriva Covid-19 se poate face numai la anumite perioade de timp dupa infectare.

Acest proces depinde de circumstanta persoanelor vindecate, modul de infectare si anumite tratamente administrate pentru tratarea bolii. Iata ce trebuie sa stii daca te-ai infectat cu SARS-CoV-2 si vrei sa te vaccinezi in urmatoarea perioada.

Specialittii atrag atentia ca o persoana care nu este complet imunizata (imunitate care se obtine la aproximativ 2 saptamani dupa admnistrarea rapelului) se poate infecta cu noul coronavirus. De aceea, Ministerul Sanatatii ofera informatii referitoare la posibilele circumstante si, de asemenea, explica perioada optima de vaccinare post-COVID.

La cat timp dupa ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poti vaccina?

„Expertii recomanda vaccinarea si pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilita durata imunitatii dobandite in urma bolii, aceasta putand varia de la o persoana la alta.

a) Pentru persoanele care s-au infectat INAINTE de prima doza a vaccinului, specialistii precizeaza ca aceasta poate fi administrata la cel putin 14 zile de la finalizarea izolarii pentru pacientii asimptomatici sau 14 zile de la disparitia simptomelor, pentru cei simptomatici.

b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPA prima doza de vaccin, specialistii recomanda continuarea schemei cu cea de-a doua doza, fara reluarea primei doze, la cel putin 14 zile de la finalizarea izolarii pentru pacientii asimptomatici sau 14 zile de la disparitia simptomelor, pentru cei simptomatici.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.