Medic ginecolog: ”Menstruatia abundenta trebuie neaparat investigata! Poate anunta boli serioase”

1
De Cristina Tudor
10 mart. 2021

Pentru femeile care au trecut de pubertate, dereglarile de menstruatie pot ascunde boli grave, de la anemie si probleme hormonale, pana la fibroame uterine si tumori ovariene.

„Lipsa menstruatiei poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, insa exista si afectiuni care necesita mai mult de atat. De exemplu, si stresul poate cauza lipsa menstruatiei iar in acest caz e nevoie de consult la psiholog”, explica Eugen Tanase, medic obstetrica-ginecologie.

Menstruatia abundenta este si ea o dereglare si poate semnala boli serioase.

„Poate indica prezenta unor fibroame, tumori ovariene. Nicio mentruatie in exces nu trebuie lasata neinvestigata. Femeile care au astfel de probleme trebuie sa-si faca o ecografie si daca e nevoie un chiuretaj biopsic (procedeu prin care se recolteaza din cavitatea uterina un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic pentru a se vedea daca tumora este benigna sau maligna”, recomanda medicul Eugen Tanase.

Un ciclu menstrual abundent mai poate aparea si in perioada de lauzie (mai ales daca proaspata mamica nu alapteaza). Medicii atrag atentia ca un ciclu prea abundent conduce la anemie din cauza faptului ca organismul pierde o cantitate mare de sange pe care nu poate sa o recupereze printr-o alimentatie obisnuita. In acest caz este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier si de suplimente.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.