Medic: ”Temperaturile ridicate nu ne feresc de infectii respiratorii care debuteaza brusc cu simptome severe”

1
De Cristina Tudor
17 iul. 2020

Temperaturile ridicate nu ne scutesc de infectii respiratorii, care sunt chiar mai agresive decat cele sezoniere, iar tratarea lor este ingreunata din cauza caldurii dogoritoare.

“Racim vara pentru ca si atunci circula diversi microbi, care dau infectii ale cailor respiratorii. Spre deosebire de perioada de iarna, vara circula mai multe bacterii care dau faringite sau amigdalite purulente”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru.

In plus, racelile care apar in anotimpul calduros sunt declansate si de diversele metode la care oamenii apeleaza pentru a se racori.

Bauturile extrem de reci, aerul conditionat, inghetata, toate favorizeaza inmultirea germenilor, mai ales la nivelul gatului. Daca iarna sunt mai frecvente virozele respiratorii si gripa, vara apar mai ales infectii bacteriene precum amigdalita purulenta, laringita, farigo-amigdalitele sau otita.

Raceala de vara, simptome

Racelile de vara ne iau de cele mai multe ori prin surprindere pentru ca debuteaza brusc si nu prezinta din timp simptome clare: tuse, secretii nazale, dureri musculare, slabiciune etc.

“Adesea, infectiile de vara pot debuta brusc cu semne severe, stare proasta, febra mare, varsaturi, dureri de cap, de aceea e important ca oamenii sa consulte de urgenta un medic”, mai spune specialistul Ciubotaru.

Probleme pot aparea si in tratarea acestor infectii, pentru ca, la fel ca si in cazul celor din timpul iernii, medicii recomanda mult ceai si evitarea bauturilor reci, reguli chinuitoare atunci cand afara sunt 35 de grade.

Incercati sa va racoriti fara a apela la metode extreme. Cautati zonele umbroase si faceti des dusuri cu apa calduta, nu rece.

In plus, daca folositi ventilatorul, aveti grija ca el sa nu fie indreptat direct catre voi.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.