Ce boala poti avea in functie de tipul de tuse

1
De Cristina Tudor
1 apr. 2020

Raceli, astm, sinuzite. Toate se combina de regula si cu tusea. Trebuie sa va faceti griji numai daca accesele de tuse dureaza mai mult de trei-patru saptamani.

Tipul de tuse seaca

In cazurile de astm, tusea este seaca, neproductiva, se declanseaza la efort, la aer rece. Apare mai ales noaptea si are variatii sezoniere. Tusea seaca poate aparea si in cazul infectiei cu SARS-CoV-2, asa ca e indicat sa sunati la TELVERDE 0800 800 358, linia deschisa special pentru informarea cetatenilor despre infectia cu noul tip de coronavirus.

Tusea prelugita

Lucrurile se complica atunci cand tusea dureaza mai mult de trei saptamani. Este un semn ca tusea este cronica si de foarte multe ori este dificil de diagnosticat. Tusesc asa mult copiii care au astm bronsic (frecvent se pune gresit acest diagnostic), dar si cei cu reflux gastroesofacian (cand exista o legatura proasta intre esofag si stomac, continutul stomacului refluxeaza, intorcandu-se in esofag). Studii facute la nivel international despre cauzele care genereaza tuse cronica la copii arata ca in 32 la suta dintre cazuri de vina este astmul bronsic, in 23 la suta bolile ORL (gen sinuzita), refluxul gastro-esofagian (in 15 la suta dintre situatii), probleme cardiace (in 12 la suta).

Tipul de tuse psihogena

Un tip speciala de tuse, manifestata mai ales in perioada pubertatii, este cea care apare pe fond psihic (tuse psihogena). Este seaca, nu jeneaza copilul, insa ii deranjeaza pe cei din jurul lui si prezinta o particularitate: nu raspunde la nici un medicament anti-tusiv. Poate sa apara intre 25 pana la 50 la suta din cazuri dupa o infectie banala a cailor aeriene superioare. Un studiu realizat de specialisti englezi a aratat spre exemplu ca la copii si adolescentii intre 6 si 16 ani tusea psihogena apare in 32 la suta dintre cazuri (dureaza mai mult de patru saptamani, insa analizele nu indica nici o problema).

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com