Mituri despre menstruatie pe care in mod sigur le-ai auzit, dar care nu sunt adevarate

1
De Daniela Mitran
18 nov. 2019

Crezi ca atunci cand petreci mai mult timp cu o prietena vi se sincronizeaza menstruatiile? Sau esti aproape sigura ca dispozitia iti este afectata complet in acea perioada a lunii? Nu tot ce stii despre ciclul tau menstrual este adevarat.

Unele lucruri sunt adevarate si demonstrate, in timp ce altele sunt… false! Hai sa demontam impreuna unele preconceptii care iti pot dauna.

Fiecare ciclu menstrual dureaza 28 de zile

Unele cicluri menstruale dureaza mai mult, in timp ce altele dureaza mai putin. Asa cum fiecare persoana este diferita, fiecare ciclu menstrual este diferit. Perioada poate fi influentata de medicatie, greutate sau stres.

Daca ai un ciclu menstrual neregulat, inseamna ca ai o afectiune grava

Este complet fals. Sunt foarte multe femei care nu au un ciclu menstrual regulat, iar motivele sunt numeroase. Daca ai un ciclu menstrual neregulat nu inseamna ca suferi de o afectiune. Totusi, daca vrei sa scapi de orice griji, consulta medicul ginecolog. Poti discuta deschis cu acesta despre problemele pe care le ai sau despre motivele pentru care crezi ca ai putea avea unele afectiuni. Vei descoperi ca nu este nimic neobisnuit sa ai un ciclu menstrual neregulat.

In timpul menstruatiei nu poti ramane insarcinata

Poti sa ramai insarcinata in orice moment al ciclului menstrual, chiar si in timpul menstruatiei. Nu toate femeile au un ciclu menstrual regulat, ceea ce inseamna ca este posibil sa ovuleze in timpul menstruatiei. Acest lucru se intampla rar, insa nu este imposibil. Pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite, este recomandat sa folosesti metode contraceptive.

Tampoanele interne sunt periculoase

Daca te simti mai protejata si mai in confortabil atunci cand folosesti tampoane interne, socul toxic nu este un motiv pentru a renunta la ele. Sindromul socului toxic provocat de substantele care se gasesc in tampoanele interne este o afectiune reala si grava, insa aceasta apare foarte rar. Mai mult decat atat, aceasta afectiune nu este strans legata de folosirea tampoanelor interne. Daca ai unele senzatii de disconfort, opteaza pentru alte produse sau discuta cu medicul ginecolog pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi de igiena intima in timpul menstruatiei.

Nu ai voie sa faci sport in timpul menstruatiei

Poate ca nu este recomandat sa faci un efort mult prea mare in timpul menstruatiei, insa miscarea nu este interzisa. Exercitiile fizice usoare ajuta la ameliorarea durerilor si simptomelor menstruale, asa ca ai motive foarte bune sa faci miscare chiar si in acele zile mai delicate.

Nu ai voie sa-ti speli parul in timpul menstruatiei

Pe lista cu mituri despre menstruatie este si cel legat de ingrijirea parului. Se spune ca nu este recomandat sa te speli pe cap in timpul menstruatiei pentru ca nu este bine pentru sanatate, insa este complet fals. Acelasi lucru se poate spune si despre faptul ca nu este bine sa-ti vopsesti parul cand esti la menstruatie. Vopseaua nu are nicio legatura cu aceasta perioada.

Menstruatia se opreste cand esti in apa

Fals. Menstruatia nu se opreste atunci cand esti in apa. Poate fi mai putin abundenta sau se poate opri temporar.

Foto: Getty Images.