Momentul zilei in care alegi sa-ti bei cafeaua e mai important decat credeai

1
De Ioana Marosan
15 nov. 2018

Cu totii recurgem la cafea atunci cand avem nevoie de energie. Dar cum consumi cofeina astfel incat sa-ti imbunatatesti cu adevarat performantele?

Cofeina este ajutorul la care apelam atunci cand nu ne putem mobiliza ca sa facem un anumit lucru. Unii dintre noi consuma cana dupa cana de cafea doar ca sa reziste unei zile intregi de munca, mai ales in zilele in care nu ne simtim in stare sa muncim.

Efecte adverse?

Problema este, de fapt, ca nu suntem constienti de efectul advers pe care cofeina il are asupra organismului nostru mai tarziu. Dupa ce primim plusul instant de energie, nu ne gandim prea mult, dar odata ce acest val de energie dispare, ne simtim mai obositi decat la inceput, pentru ca organismul nostru consuma toata aceasta energie si ne lasa cu rezervele la minimum.

Solutia este o strategie care sa ne ajute sa profitam cat mai mult timp de acel surplus de energie. Compusul chimic care ii spune creierul cand si daca esti obosita se numeste adenozina. Acest compus emite un semnal pentru creier, pentru ca acesta sa-si incetineasca activitatea.

Ce rol are cafeaua in aceasta activitate?

Cafeaua sau orice bautura care contine cofeina actioneaza ca un scut intre creier si acest compus chimic, dand impresia ca nu esti obosita, dar acest lucru nu se poate intampla la nesfarsit si, odata cu crestea nivelului de adenozina si cu scurgerea unei perioade de timp de cand ai baut cafeaua, scutul de cafeina cade si esti impresurata de o mare cantitate de adenozina care te aduce in situatia de a nu mai fi in stare sa faci nimic.

Inainte de a vorbi despre strategia pe care trebuie sa o adopti pentru a contracara efectele adenozinei, trebuie sa stii ca sunt cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma: sa nu consumi alcool si nici un produs cu continut mare de zahar, deoarece acestea vor aduce cu ele o perioada si mai mare de timp in care te vei simti lipsita de energie.

Cand e cel mai bun moment ca sa bei cafea?

Momentul ideal al zilei in care trebuie sa consumi cafeaua este intre orele 9-11 dimineata pentru ca de obicei in acest interval orar simti ca ramai fara energie. Este important sa consumi proteine pe parcursul zilei. Sa nu bei cafea in intervalul orar apropiat orei de culcare pentru ca ai putea afecta calitatea somnului sau chiar iti va fi imposibil sa adormi. Ar fi perfect ca intre cafea si ora de culcare sa existe o pauza de 6-7 ore. Si retine sa nu consumi cafea atunci cand trebuie sa fii creativa, deoarece cafeaua iti rapeste din capacitatea de concentrare.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa iei in calcul si tipul de personalitate pe care il ai: se pare ca introvertitii tind sa-si piarda controlul atunci cand consuma cafea, in vreme ce extrovertitii suporta fara probleme consumul de cofeina.

Foto: Shutterstock.com