Motivul pentru care dieta keto da rezultate doar pe termen scurt

1
De Maria Constantin
14 feb. 2020

Populara dieta keto are efecte benefice pentru sanatate si contribuie la scaderea rapida in greutate, dar noile cercetari sugereaza ca nu este cea mai buna strategie pe termen lung.

In ultimii ani, keto a devenit aproape un cult, cu milioane de adepti in intreaga lume, noteaza site-ul australian news.com. Vedete precum Halle Berry, Kourtney Kardashian si Gwyneth Paltrow i-au laudat efectele pozitive, iar oamenii au inceput sa se indrepte spre noua speranta in lupta cu kilogramele.

Mai putini carbohidrati, dar mai multe grasimi

In ciuda unor efecte secundare cunoscute, dieta a fost promovata in presa intr-o lumina pozitiva. Un nou studiu, realizat de Universitatea Yale pe soarecii de laborator, arata ca exista, insa, cateva probleme cu aceasta dieta.

Beneficiile pe termen scurt includ accelerarea metabolismului si arderea grasimilor, dar un studiu recent arata ca dieta keto poate avea efecte negative dupa numai o saptamana. Limitand consumul de carbohidrati, aceasta dieta „pacaleste” organismul sa arda grasimea.

Din cauza nivelului scazut de carbohidrati, corpul actioneaza ca si cum ar fi confruntat cu o infometare, astfel ca nivelul glicemiei scade si incepe sa arda grasimi in loc de carbohidrati. Acest lucru duce la scaderea in greutate. In timpul procesului de ardere a grasimii, organismul produce corpi cetonici.

Dieta cu alimente satioase: este mai buna decat Keto?

Studiul a descoperit ca, in ciuda reducerii nivelului zaharului din sange si a inflamatiei, cand cobaii au continuat timp de o saptamana dieta bogata in grasimi si saraca in carbohidrati, erau mai predispusi sa dezvolte diabet si obezitate. Asta pentru ca ei consumau mai multe grasimi decat puteau arde.

„Rezultatele evidentiaza relatia dintre metabolism si sistemul imunitar si cum coordoneaza mentenanta functiei de protejare a tesuturilor”, a declarat unul dintre autorii cercetarii, Emily Goldberg.

Studiul a fost publicat in jurnalul stiintific Nature Metabolism.

Cum functioneaza dieta keto

In esenta, dieta keto implica renuntarea la carbohidrati, pana la limita de 50 de grame pe zi sau mai putin, pentru a ajuta corpul sa intre in procesul de cetoza, cand arde grasimi in loc de zahar pentru a obtine energie.

Dupa ce intra in cetoza, organismul reduce nivelul zaharului din sange si al insulinei si comuta metabolismul de pe consumul de carbohidrati ca sursa de energie, explica nutritionista australiana Brooke Turner, cercetatoare si antrenoare personala.

„Ficatul incepe sa produca un numar mare de cetone pentru a suplimenta energia necesara creierului – rezultatul fiind ca arzi si folosesti cetona pentru energie, in comparatie cu glucoza intr-o dieta cu consum normal de carbohidrati”, a spus Tuner pentru news.com.

Ea a explicat ca dieta keto poate fi gresit interpretata si confundata cu alte diete sarace on carbohidrati – multe persoane sustin ca sunt „keto”, dar de fapt urmeaza o dieta saraca in carbohidrati si bogata in grasimi.

Foto: Getty Images.