Oamenii sub 50 de ani sunt tot mai des diagnosticati cu cancer de colon, spun studiile – 50% dintre cazuri pot fi prevenite

1
De Teodora Tirca
26 mart. 2024

Cancerul nu este o boala asociata cu varsta inaintata: afecteaza tot mai des si tinerii, in special daca vorbim despre cancerul de colon.

Acest tip de cancer este acum cel mai frecvent pentru barbatii sub 50 de ani si a doua cauza principala de deces pentru femeile sub 50 de ani (dupa cancerul de san), relateaza MindBodyGreen.

Iar prevalenta sa este doar in crestere. Estimarile arata ca pana in 2030, se asteapta ca diagnosticele de cancer de colon sa creasca cu 90-124% pentru cei din categoria de varsta 20-34 de ani si cu 28-46% pentru cei care au intre 35-49 de ani. Asta se intampla pentru ca stilul de viata si mediul in care traim influenteaza imens aceasta boala necrutatoare.

De fapt, datele sugereaza ca aproximativ 50% dintre cazurile de cancer de colon pot fi prevenite prin modificari ale stilului de viata. Si pentru ca poate dura zeci de ani pana cand aceasta boala progreseaza, niciodata nu este prea devreme pentru a incepe sa ne gandim la moduri de a o preveni.

Cateva informatii rapide despre cancerul de colon

Acest tip de cancer apare atunci cand celulele anormale cresc necontrolat in mucoasa intestinului gros (daca acele celule se raspandesc in rect, termenul este cancer colorectal).

Aglomerarile acestor celule se numesc polipi; acestia pot deveni cancerosi si se pot raspandi.

Colonoscopiile sunt instrumentul principal de screening pentru cancerul de colon pentru a identifica polipii. Varsta recomandata pentru prima colonoscopie este de 45 de ani. Totusi, screeningul la varste mai mici este justificat daca ai antecedente familiale de cancer sau afectiuni preexistente, cum ar fi colita ulceroasa sau boala Crohn.

In timp ce cercetarile continua sa evolueze, iata ce stim pana acum despre obiceiurile zilnice care ajuta la prevenirea cancerului de colon:

1. Mentine o compozitie corporala sanatoasa

In timp ce excesul de greutate corporala este in general un factor de risc cunoscut pentru cancerul de colon, acumularea de grasime abdominala in special poate fi un factor determinant. O meta-analiza din 2017 a constatat ca o circumferinta mai mare a taliei a fost asociata cu un risc de cancer de colon cu 53% mai crescut.

Grasimea abdominala pune corpul intr-o stare de inflamatie de grad scazut si este adesea insotita de modificari ale microbiomului intestinal, precum si de niveluri crescute de colesterol, glicemie si insulina. Acest mediu dezechilibrat poate alimenta cresterea anormala a celulelor.

Sa-ti imbunatesti compozitia corporala inseamna sa reduci grasimea si sa cresti masa musculara. Cresterea aportului de proteine ​​si incorporarea antrenamentului cu greutati in rutina ta sunt doua moduri eficiente, sustinute de stiinta, de a atinge acest obiectiv. Ambele stimuleaza sinteza proteinelor si pot ajuta la cresterea masei musculare. Mai multa masa slaba inseamna ca arzi mai multe calorii atunci cand corpul este in repaus.

Ia in calcul si o dieta bogata in proteine, care te va ajuta sa te simti satula si satisfacuta dupa masa.

Energia lui Pluto si transformarile din viata ta in acest an: cum vor fi afectate relatiile tale, potrivit astrologiei

2. Creste-ti aportul de fibre

O dieta bogata in fibre este buna pentru sanatatea colonului, dar multi dintre noi nu ating aportul zilnic recomandat. Femeile au nevoie de cel putin 21-28 de grame pe zi (mai mult in timpul sarcinii si alaptarii), iar barbatii au nevoie de 30-38 de grame zilnic (mai mult ar fi si mai bine).

Fibrele influenteaza pozitiv bacteriile din colon – iar compozitia microbiomului intestinal a fost legata de incidenta cancerului de colon. Fibrele se gasesc in principal in fructe si legume si ofera o serie de alte beneficii, cum ar fi polifenolii si antioxidantii, care sunt buni pentru sanatatea intestinului.

3. Limiteaza consumul de carne procesata (si timpul de gatire)

Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica carnea procesata (in principal mezelurile) drept aliment cancerigen de tip 1.

Acest lucru inseamna ca exista dovezi substantiale care leaga consumul acestor alimente de cancer. O analiza a 10 studii estimeaza ca fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 18%.

Si timpul de gatire conteaza. Cand carnea este gatita la temperaturi ridicate, se formeaza anumite substante chimice care au fost asociate cu cancerul de colon.

Conform studiilor, consumul ridicat de carne prajita indelung sau preparata la gratar este asociat cu riscuri crescute de cancer colorectal (precum si cancer de pancreas si de prostata).

Asadar, consuma carne procesata cat mai putin posibil. Carnea neprocesata de pasare, gatita la cuptor fara sa o usuci sau fiarta, este o sursa excelenta de proteine ​​de inalta calitate. Completeaza farfuria cu multe legume si salate verzi.

4. Misca-te mai mult in timpul zilei

Miscarea regulata este asociata cu un risc mai mic de cancer de colon. Unele studii arata ca cei care au participat la mai mult de sapte ore de activitate fizica pe saptamana au avut un risc cu 40% mai scazut de cancer de colon.

5. Corecteaza deficitul de vitamina D

Nivelurile insuficiente de vitamina D pot face ravagii in sistemul imunitar, afectand inclusiv somnul si sanatatea oaselor. Dar se dovedeste ca aportul de vitamina D joaca, de asemenea, un rol in incidenta cancerului de colon.

O analiza din 2021 a mai mult de 31 de studii a constatat ca persoanele care au consumat cel mai mare aport de vitamina D (prin alimente si suplimente) aveau un risc de cancer de colon cu 25% mai mic decat cei cu niveluri scazute ale acestei vitamine.

Daca si tu ai un nivel scazut de vitamina D, vorbeste cu medicul tau si roaga-l sa-ti recomande un supliment alimentar.

5 semne ca suferi de sindromul „rushing woman”

6. Consuma usturoi

Desi cercetarile sunt inca in plina desfasurare, consumul de usturoi a fost de asemenea asociat cu un risc mai scazut de cancer de colon – cu aproximativ 20-29% mai mic. Daca il tolerezi bine, usturoiul iti aduce o gramada de beneficii: contine antioxidanti care ajuta la detoxifiere, hranesc bacteriile intestinale, scad inflamatia si intaresc celulele imunitare.

Foto: Freepik.com