Aceasta combinatie de alimente iti scade riscul de cancer la plamani

1
De Teodora Tirca
5 nov. 2019

Cancerul la plamani e din ce in ce mai raspandit, chiar si printre nefumatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca o combinatie delicioasa de alimente scade dramatic riscul de a te confrunta cu aceasta boala.

Preventia e cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine, iar atunci cand ea consta in consumarea unor alimente pe care probabil deja le iubesti, nu poti decat sa te bucuri. O noua cercetare realizata de Vanderbilt University Medical Center a descoperit ca o dieta bogata in fibre si iaurt a fost asociata cu un risc mult mai scazut de a dezvolta cancer la plamani.

Aceasta concluzie a reiesit dintr-un studiu la care au participat 1,4 milioane de adulti din America, Europa si Asia. Oamenii de stiinta au constantat ca participantii care includeau in dieta combinatia de iaurt natural si cereale (fara zahar) prezentau un risc de cancer de plamani cu 33% mai mic decat cei care nu consumau iaurt si cereale.

10 alimente care contin polifenoli – au efect antiinflamator si te ajuta sa traiesti mai mult

„Studiul nostru demonstreaza ca recomandarile anterioare cu privire la consumul de iaurt si alimente bogate in fibre au fost valide”, a spus Xiao-Ou Shu, unul dintre autorii studiului si co-liderul Cancer Epidemiology Research Program.

„Ne-a bucurat faptul ca am vazut rezultate bune la toti participantii care au urmat dieta, indiferent de statutul lor: fumatori, nefumatori sau fosti fumatori. Oricum, fumatul ramane un risc major pentru sanatate”, a explicat cercetatorul.

De ce functioneaza aceasta dieta atat de bine?

Oamenii de stiinta cred ca motivul sunt probioticele si prebioticele ce se gasesc atat in iaurt, cat si in cerealele integrale, insa nu sunt siguri de ce combinatia dintre ele functioneaza mai bine decat consumarea unui singur aliment, pe rand.

Alte studii au confirmat faptul ca aceste alimente previn si alte afectiuni grave, precum cancerul gastric si bolile cardiovasculare, pe langa multe alte beneficii pe care le ofera organismului.

Rolul probioticelor

Dupa cum stii, probioticele sunt un component crucial al florei intestinale, promovand o stare generala de bine si prevenind dezechilibrele ce pot avea loc in organismul nostru. Acestea imbunatatesc imunitatea si digestia, iar pentru multi oameni au functionat si in cazul acneei sau lipsei de concentrare. Probioticele „se hranesc” cu fibrele pe care le consumam, tocmai de aceea trebuie combinate cu alimente bogate in fibre, asa cum sunt cerealele integrale.

6 greseli zilnice prin care iti sabotezi dieta

Intolerenta la lactoza

Din pacate, daca suferi de intoleranta la lactoza nu poti consuma iaurt, insa mai exista o gramada de alte alimente din care iti poti lua doza de probiotice, cum ar fi cele fermentate: varza murata, kimchi sau miso. Pentru a-ti creste doza de probiotice, poti lua si un supliment alimentar.

In cazul in care te straduiesti sa introduci mai multe fibre in dieta ta (studiile au aratat ca majoritatea oamenilor nu consuma suficiente fibre), te poti baza pe cerealele integrale, dar si pe seminte chia, nuci, fructe de padure si legume.

In concluzie, chiar daca nu crezi ca ai putea dezvolta cancer la plamani, combinatia dintre probiotice si fibre aduce o multime de alte beneficii organismului, asa ca nu ai niciun motiv sa nu o incluzi in dieta ta zilnica.

Foto: Getty Images.