5 plante considerate buruieni, dar care sunt de fapt superalimente

1
De Denisa Toma
22 iul. 2021

Subestimam buruienile obisnuite pe care le gasim in gradina.

Potrivit medicului si cercetatorului Daphne Miller, nu ar trebui sa privim unele buruieni ca pe daunatori, ci ar trebui sa le tratam mai mult ca pe niste ierburi foarte nutritive.

Multe dintre plantele salbatice care cresc spontan in gradina sau pe marginea drumurilor au fost folosite in trecut ca alimente de baza in dieta de zi cu zi. De exemplu, stiai ca papadia este comestibila si are un gust asemanator cu rucola?

“Sunt delicioase. Eu le adun si le pun in salate”, declara Miller pentru mindbodygreen.com.

Descopera cateva dintre buruienile comestibile pe care le ignoram adesea, dar care sunt pline de nutrienti si arome:
Oxalis

Asemanatoare cu trifoiul, aceasta planta delicata este bogata in vitamina C si are un gust putin acrisor datorita continutului de acidul oxalic. Este important de retinut ca o cantitate mare de acid oxalic a fost asociata cu pietrele la rinichi, deci persoanele care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa consume moderat oxalis. Si alte verdeturi sanatoase, precum frunzele de sfecla, napii sau spanacul contin de asemenea acid oxalic.

Cel mai bun aliment pentru sanatatea creierului: De ce il recomanda neurologii

Papadia

Banala papadie este o planta comestibila bogata in nutrienti, pe care ar trebui sa o consumam cat mai des. Are un gust amarui, care este perfect pentru o salata proaspata sau o garnitura sotata. Contine vitamina A (sub forma de betacaroten, care este usor absorbit in intestine), vitaminele K, E si C, precum si potasiu si fibre.

Iarba-gaii (Helminthotheca echioides)

Desi poate ca denumirea nu iti spune nimic, aceasta planta care creste pe marginea drumului iti este in mod sigur foarte cunoscuta. Are frunze aspre, flori galbene si este inrudita cu floarea-soarelui. Medicul Daphne Miller declara ca este o alta buruiana care poate fi inclusa in alimetatie datorita continutului de nutrienti. Pentru ca frunzele sunt aspre, este cel mai bine sa o consumi gatita. Frunzele au un gust amarui, astfel ca cea mai buna metoda de preparare este sa le sotezi, adaugand diverse condimente.

Cea mai buna dieta pentru sanatatea inimii, potrivit unui nou studiu

Stevie

Stevia este una dintre cele mai apreciate plante salbatice comestibile, iar in tara noastra este consumata destul de mult la inceputul primaverii. Dar exista mai multe tipuri de stevie pe care sa le incerci. De exemplu, stevia creata, cunoscuta si ca dragavei, are un gust usor acrisor, citric. Poti sa consumi stevia cruda, in salate, sotata sau adaugata in supe.

Ceapa salbatica (Allium triquetrum)

Aceasta planta face parte din familia Allium si este inrudita cu ceapa, usturoiul, prazul si leurda. Frunzele sale proaspete si crocante elibereaza o aroma ce aminteste de ceapa, dar mult mai delicata. Toate partile sale sunt comestibile, de la bulb, tupini si frunze. Este ideala pentru salate.

Plante afrodisiace pentru o viata sexuala implinita

Nalba

Nalba este o planta foarte versatila. Poti consuma frunzele tinere adaugate in salata, pot fi adaugate in supe sau le poti sota. Mugurii de nalba pot fi murati, devenind inlocuitori pentru capere. De asemenea, radacina de nalba este la randul sau comestibila.

Desi multe plante salbatice sunt comestibile si pot fi incluse cu succes in alimentatie, este foarte important sa le identifici corect sau sa ceri sfatul unui specialist inainte de a le consuma.

Foto: Unsplash.com.