Pranzul perfect pentru zilele dinaintea menstruatiei: Te scapa de crampe si te echilibreaza hormonal

Avatar1
De Irina Constantin
15 nov. 2020

Daca te confrunti lunar cu dureri puternice si crampe intense in perioada menstruatiei, trebuie neaparat sa incerci aceasta mancare.

Stiai ca simptomele pe care le simti la menstruatie pot fi diminuate si prin alimentatie, pe langa antiinflamatoarele pe care le iei luna de luna? Ei, bine, este adevarat. Daca exista o reteta pentru reducerea crampelor menstruale, aceea se bazeaza pe ingrediente nutritive si condimente alese strategic, pentru a reduce inflamatia si pentru a alunga durerile.

De aceea, acest curry contine tot ce ai nevoie in perioada in care se instaleaza PMS-ul. In plus, se prepara foarte usor, ceea ce il transforma in mancarea perfecta atunci cand nu ai chef sa petreci prea mult timp in bucatarie, gatind, asteptand sau spaland vase.

Reteta pentru reducerea crampelor menstruale: Curry cu radacinoase, ghimbir si turmeric

Ingrediente necesare:
  • O conserva de lapte de cocos
  • O cana sos de rosii
  • 2 linguri ulei de masline
  • O ceapa alba mare
  • 4-5 catei de usturoi
  • 3-4 cm radacina de ghimbir
  • 2-3 morcovi medii
  • O bucata de pastarnac
  • O bucata de radacina de patrunjel
  • O lingura pudra de curry
  • 2 lingurite de turmeric
  • O legatura de patrunjel
  • Sare si piper, dupa gust
Cum se prepara:

Pentru inceput, pregateste o tigaie incapatoare; este singurul vas de care vei avea nevoie!

Curata si toaca marunt ceapa, apoi curata si cateii de usturoi. Pregateste radacina de ghimbir si inlatura-i coaja cu ajutorul unei lingurite, pentru a evita indepartarea unui strat prea gros.

Curata si indeparteaza coaja radacinoaselor, apoi taie-le in fasii subtiri, cubulete mici sau feliute, dupa cum preferi. Pregateste condimentele si tine-le la indemana.

Pune uleiul de masline in tigaie si lasa-l sa se incalzeasca. Adauga ceapa si las-o sa se caleasca un pic, apoi adauga si usturoiul trecut prin presa. Amesteca bine, apoi adauga ghimbirul tocat marunt din cutit.

Dupa 2-3 minute, adauga legumele taiate si amesteca bine. Lasa legumele sa se gateasca timp de 5-6 minute, apoi adauga laptele de cocos in tigaie. Condimenteaza cu sare si piper, apoi lasa totul pe foc pentru urmatoarele zece minute.

In continuare, adauga si sosul de rosii, pudra de curry si turmericul. Amesteca continuu timp de cateva minute, apoi stinge focul si pune curry-ul in farfurii.

Spala si toaca legatura de patrunjel cu tot cu codite, apoi presara frunzele deasupra mancarii. Pofta buna!

P.S.: Daca vrei sa ai mai multe proteine in curry, poti adauga 3 linguri de linte fiarta in prealabil sau 3 linguri de naut din conserva. Adauga aceste ingrediente inainte sa adaugi sosul de rosii.

De ce este acest curry eficient impotriva crampelor menstruale?

Raspunsul sta in aproape fiecare ingredient in parte. Radacinoasele sunt perfecte pentru a consuma carbohidrati de calitate si, in acelasi timp, o cantitate minima de zaharuri. Astfel, eviti consumul de fainoase cu gluten, cu potential inflamator. In plus, morcovii, pastarnacul si radacina de patrunjel sunt bogate in vitamina B, magneziu, potasiu si alti nutrienti care sustin echilibrul hormonal.

Ghimbirul si turmericul sunt doua ingrediente pretioase in acest curry. Ele au un efect antiinflamator dovedit si pot fi la fel de puternice precum pastilele cu ibuprofen.

Nu in ultimul rand, patrunjelul proaspat iti asigura o cantitate optima de fibre, pentru a avea o digestie buna in aceasta perioada delicata, cand esti predispusa la constipatie, diaree si crampe abdominale.

Pentru a te bucura din plin de efectele beneficie din reteta pentru reducerea crampelor menstruale, consuma curry-ul cel putin cateva zile inainte de menstra sau in timpul acesteia.

Foto: Unsplash.com