Problemele de sanatate care te impiedica sa ramai insarcinata

1
De Daniela Mitran
15 iun. 2019

Iti doresti cu ardoare sa ramai insarcinata, insa este un proces lung si dificil? Unele probleme de sanatate iti pot diminua sansele de a avea un copil!

Poate ca au fost perioade din viata ta in care nu ai stiut ce vrei. Sau poate ca nici in momentul de fata nu esti sigura ca ai facut si faci alegerile cele mai bune. Ai considerat ca pe primul plan trebuie sa fie cariera? Sau mereu ai crezut ca ai suficient timp pentru a face un copil?

Alegerile pe care le faci zilnic si stilul de viata iti afecteaza organismul. Iar unele probleme de sanatate pot sa apara in timp. Daca te gandesti deja la o familie si copii, este cazul sa afli daca esti pregatita clinic sa faci acest pas. Foarte multe femei nu reusesc sa ramana insarcinate cand isi doresc, insa nu trebuie sa te ingrijorezi. Nu este o „regula generala”.

Este important sa faci acest pas cand te simti pregatita cu adevarat. Iar pana atunci sa stii ce probleme de sanatate ti-ar putea afecta fertilitatea.

Ce probleme de sanatate ti-ar putea afecta fertilitatea

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este un termen general care se refera la infectia uterului trompelor si ovarelor. BIP este una dintre cele mai importante complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala. Aceasta conditie medicala creeaza foarte multe neplaceri pe termen lung si din acest motiv trebuie ca diagnosticul sa fie pus rapid. Din moment ce este o boala asimptomatica, BIP poate fi destul de greu de depistat. Cu toate acestea, atunci cand starea se agraveaza, apar simptome precum dureri in timpul sexului, febra sau frisoane. Boala inflamatorie pelvina nu este un motiv major de ingrijorare, daca este tratata corespunzator. Tratamentul este pe baza de antibiotice, insa urmarirea evolutiei bolii, efectele tratamentului si rezultatele in urma acestuia trebuie discutate doar cu medicul specialist.

Hipotiroidismul

Sanatatea ovarelor poate fi afectata si de hipotiroidism, o conditie medicala tot mai des intalnita in randul femeilor. Daca planuiesti sa ramai insarcinata, este important sa faci cateva teste de specialitate. Medicul endocrinolog va putea determina daca te confrunti cu aceasta conditie si iti va recomanda un tratament adecvat. Daca aceasta conditie medicala este principala cauza pentru care ai probleme de fertilitate, medicatia potrivita te va ajuta sa ramai insarcinata si sa duci sarcina cu bine pana la capat.

Inflamatiile

Inflamatiile la nivelul ovarelor si uterului se afla si ele pe lista cu probleme care afecteaza fertilitatea. Pentru a preveni aparitia inflamatiilor, este recomandat sa consumi alimente bogate in Omega-3 si sa faci mai multa miscare. De asemenea, este important sa-i oferi organismului tau nutrientii si vitaminele care imbunatatesc sanatatea generala si contribuie la sanatatea ovarelor. Daca consulti la timp medicul, tratamentul medicamentos nu va fi absolut necesar in cazul inflamatiilor.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai intalnita afectiune medicala cauzata de problemele hormonale. La nivel mondial, aceasta afectiune afecteaza intre 5 si 20% dintre femeile active sexual. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt menstruatiile neregulate si excesul de androgeni, adica un nivel crescut de hormoni masculini. Acest nivel cauzeaza modificari fizice, cum ar fi exces de par facial sau corporal. Din pacate, aceasta afectiune nu poate fi tratata complet. Insa simptomele pot fi tinute sub control. Daca urmezi tratamentul potrivit, recomandat de medicul specialist, sindromul ovarelor polichistice poate fi tinut sub control.

Desi aceste probleme de sanatate iti pot afecta echilibrul hormonal si implicit fertilitatea, este important sa discuti cu medicul specialist despre orice situatie cu care te confrunti. Nu trebuie sa te simti rusinata si nici sa eviti sa discuti deschis despre orice te apasa. Descoperite la timp, toate problemele pot fi rezolvate.

Foto: Shutterstock.com