Psihoterapie online pentru oamenii ocupati

1
De Monica Radulescu
9 sept. 2018

Durerea emotionala iti afecteaza nu doar relatia cu cei din jur, ci si sanatatea fizica. Psihoterapia online e solutia care poti apela atunci cand nu ai timp sau curaj sa te vezi fata in fata cu un specialist.

Viitorul medicinei este unul digital, care ajuta nu doar la eliminarea barierelor reprezentate de distanta, ci si de eventuale constrangeri sociale. La acest lucru s-a gandit in urma cu doi ani Mihai Bran, doctorul psihiatru care a creat Atlas Help, prima platforma de terapie online (unde poti programa o sedinta de consiliere si cu Andreea Raicu, gasesti aici mai multe detalii), dedicata oamenilor care au nevoie de psihoterapie, dar care nu au timp sau le este rusine sa apeleze la un specialist atunci cand au o problema. Am vrut sa aflu mai multe despre acest subiect, asa ca l-am rugat pe Mihai sa imi raspunda la cateva intrebari.

 

Cum a venit ideea de a dezvolta platforma Atlas Help?

Ideea a venit in urma cu doi ani, din nevoia de a le oferi o solutie oamenilor care nu erau din Bucuresti, dar aveau nevoie de ajutorul unui terapeut. Modelul nu este nou. Acest tip de platforma exista deja in SUA si functioneaza cu succes.

Cu ce vine in plus aceasta platforma?

Platforma vine sa combata partea de stigmatizare a serviciilor psihologice. Stim ca in Romania inca e rusine sa apelezi la psihoterapie atunci cand ai o problema. Cu ajutorul platformei, dispar barierele impuse de stigmatizare, dar si cele de spatiu si timp. Trebuie doar sa iti instalezi o aplicatie pe telefon, iti pui castile si intri in contact cu un terapeut. Nu e nevoie sa te deplasezi. Poti face asta acasa, afara, in parc. In plus, daca esti plecat din tara si nu ai la dispozitie un psihoterapeut, acest serviciu este foarte usor de accesat.

Cate persoane au accesat aceste servicii?

Pana in prezent, avem cateva mii de persoane care au conturi pe aceasta platforma.

Ce specialisti sunt pe platforma Atlas Help?

Sunt 180 de specialisti (si numarul este in crestere) din diverse domenii: psihologi, psihoterapeuti, coach, specialisti in parenting si consultanti in nutritie.

Care este costul unei sedinte de terapie?

Preturile nu difera de cele de la cabinet si variaza in functie de fiecare specialist, de la 100 de lei, pana la 400-450 de lei/sedinta.

Intr-o sedinta de psihoterapie online intervine un ecran intre client si terapeut. Poate fi mai putin eficienta terapia din acest motiv?

Sunt multe studii care arata ca e la fel de eficienta ca cea din cabinet. In plus, e mai comoda, mai facila si dispare stigmatizarea.

De ce este bine sa apelam la un terapeut atunci cand avem o problema, indiferent ca alegem varianta de cabinet sau cea online?

Atunci cand refuzi sa recunosti o problema, nu faci altceva decat sa ascunzi „gunoiul” sub pres, care o sa iasa la iveala sub o forma sau alta. Terapia asta face. Te ajuta sa constientizezi problema si sa o rezolvi. Insa este foarte important sa fii sincer cu tine, dar si cu terapeutul. Si sa fii constant in lucrul cu tine. Doar asa iti vei gasi echilibrul.

Foto: Shutterstock.com