Reguli esentiale pentru diabetici in timpul pandemiei de COVID-19

1
De Cristina Tudor
6 apr. 2020

In contextul pandemiei de coronavirus, Forumul Roman de Diabet popularizeaza un set de masuri de preventie si protectie pentru persoanele cu diabet.

Bolnavii care sufera de boli cronice, printre care se numara si persoanele cu diabet, reprezinta categorii la risc ridicat in caz de infectare cu COVID-19, acestea fiind mai vulnerabile la efectele severe ale virusului. Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat Romania are o prevalenta estimata a diabetului de 11,6%.

„Analiza a 72.314 de cazuri de COVID-19 in Wuhan, epicentrul epidemiei, a condus la observatia ca boala se asociaza cu o mortalitate de 7,3% printre pacientii diabetici. Studierea unor cohorte mai mici de pacienti a condus la concluzii similare: intr-un grup de 26 de cazuri soldate cu deces, incidenta diabetului a fost de 4,2%” afirma Dr. Anca Pantea-Stoian, medic diabetolog si vicepresedintele Comisiei de diabet zaharat din Ministerul Sanatatii, citand surse medicale (Jama Network / Coronavirus Resource Centre)

Pentru ca managementul acestei pandemii este responsabilitatea noastra, a tuturor, infograficul elaborat de Forumul Roman de Diabet are scopul de a sprijini persoanele cu diabet sa poata lua deciziile corecte si sigure pentru starea lor de sanatate.

Dintre masurile de preventie impotriva COVID-19 se numara: testarea glicemiei in mod regulat, continuarea terapiei, practicarea activitatilor fizice zilnic, o buna hidratare.

Reguli esentiale pentru diabetici

Alte recomandari specifice pentru persoanele de diabet elaborate de Prof. Dr. Gabriela Roman si Prof. Dr. Nicolae Hancu (Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice):

Spalatul foarte frecvent al mainilor, cu apa si sapun, minimum 20 secunde, si neaparat inaintea utilizarii glucometrului si a injectarii de insulina sau a altei medicatii injectabile;

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.