Secretul oamenilor care nu se imbolnavesc de inima niciodata. Aceste alimente scad nivelul grasimilor din sange si previn imbatranirea arterelor

1
De Cristina Tudor
1 aug. 2019

Membrii unui trib din America de Sud, cu un stil de viata foarte activ, au cele mai sanatoase artere coronare dintre toate populatiile studiate, informeaza The Telegraph si Science Daily citand un studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite si publicat recent in jurnalul medical The Lancet.

Populatia Tsimane, care traieste in jungla amazoniana din Bolivia, isi petrece cea mai mare parte a zilei vanand, pescuind, cultivand si adunand fructe si nuci, iar dieta de baza este una bazata in special pe carbohidrati, cu putine proteine si grasimi.

Oamenii de stiinta care au efectuat teste pe sute de barbati si femei din cadrul acestui grup au descoperit ca aproape 9 din 10 persoane aveau arterele curate si nu prezentau nici un risc de boli de inima.

Chiar si la varste inaintate, majoritatea prezenta o stare uimitor de buna de sanatate, se mai arata in cercetarea prezentata la conferinta American College of Cardiology desfasurata intre 17 si 19 martie in Washington.

Circa doua treimi dintre membrii populatiei Tsimane cu varste peste 75 de ani nu aveau aproape nici un risc de boli de inima si doar 8% aveau un risc moderat spre mare. In plus, o persoana in varsta de 80 de ani avea arterele asemanatoare cu cele ale unui american de circa 50 de ani.

Cercetatorul american Hillard Kaplan, profesor la Universitatea New Mexico, a declarat ca studiul pe care l-a condus demonstreaza ca populatiile indigene din America de Sud au cel mai scazut risc de ateroscleroza coronariana (intarirea si ingustarea arterelor) dintre toate populatiile studiate pana acum. ”Stilul lor de viata sugereaza ca o dieta saraca in grasimi saturate si bogata in carbohidrati neprocesati cu un continut ridicat de fibre, alaturi de vanat si peste, absenta fumatului si activitatile fizice sustinute pe tot parcursul zilei pot ajuta la prevenirea intaririi arterelor coronare”, a explicat Kaplan.

In timp ce oamenii care traiesc la oras sunt sedentari mai mult de jumatate din timpul in care sunt treji, reprezentantii populatiei Tsimane sunt inactivi doar circa 10% din zi. Barbatii isi petrec, in medie, 6-7 ore pe zi cu diverse activitati fizice, in timp ce femeile sunt active 4-6 ore, mai arata oamenii de stiinta.

Citeste continuarea pe doctorulzilei.ro.

Foto: Shutterstock.com.