Semne ca glicemia ta nu este in limitele normale. Principalele cauze ale acestui dezechilibru

1

Urinarea frecventa, oboseala si vederea incetosata sunt doar cateva dintre simptomele care anunta ca glicemia ta nu este in limitele normale.

Persoanele cu diabet nu sunt singurele predispuse la fluctuatii ale glicemiei. Si oamenii sanatosi care consuma o dieta bogata in carbohidrati rafinati si zaharuri adaugate pot experimenta o crestere brusca a glicemiei, urmata de un raspuns exagerat al insulinei, ceea ce duce la hipoglicemie acuta.

Iata ce trebuie sa stii despre semnele ca glicemia ta nu este in limitele normale!

Iti este mai foame decat de obicei, dar pierzi in greutate

Multe persoane cu un nivel ridicat de zahar in sange constata ca le este mai foame decat de obicei, ceea ce semnaleaza un simptom numit polifagie. Si, desi mananci mai mult, este posibil sa pierzi in greutate fara niciun motiv aparent daca nivelul glicemiei este prea ridicat, potrivit Clinicii Mayo.

Din moment ce corpul tau nu primeste energie din sursa preferata, glucoza, trebuie sa apeleze la muschi si grasime. Atunci cand corpul tau incepe sa descompuna muschii si grasimea pentru energie, te confrunti cu o pierdere in greutate neintentionata si nesanatoasa.

Pe langa aceste modificari ale greutatii si ale apetitului, este posibil sa observi slabiciune in muschi si stare de lesin.

4 bauturi care iti regleaza nivelul glicemiei si te ajuta sa slabesti

Te simti obosita in mod constant

Oboseala extrema este un semn clar al unei glicemii necontrolate. Pur si simplu, atunci cand corpul tau nu proceseaza insulina in mod corespunzator sau nu are cantitati suficiente de insulina, zaharul ramane in sange in loc sa ajunga in celule pentru a fi folosit pentru energie.

Ai o vederea incetosata si dureri de cap frecvente

Este posibil sa observi ca vederea nu mai este la fel de clara ca inainte si ca lucrurile pot parea putin incetosate. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot duce la umflarea ochilor si umplerea lor cu lichid. Acest lucru schimba forma cristalinului, ceea ce il face incapabil sa focalizeze corect, provocand o vedere incetosata.

Ranile au tendinta de a se vindeca mai lent decat de obicei

Taieturile, zgarieturile, vanataile si alte rani se vindeca mai incet in prezenta unui nivel necontrolat de zahar in sange, potrivit Institutului de Diabet si Boli Digestive si Renale din Statele Unite. Diabetul provoaca leziuni nervoase si afecteaza circulatia, in special in partea inferioara a picioarelor, ceea ce poate intarzia vindecarea deoarece nu exista suficient flux sanguin in zona.

Ai senzatie de furnicaturi si amorteala la nivelul mainilor sau al picioarelor

Dupa cum am mentionat, zaharul necontrolat din sange poate provoca leziuni nervoase, cunoscute si sub numele de neuropatie diabetica.  Unii oameni se confrunta si cu dureri in maini si picioare. Desi neuropatia este cel mai frecventa la persoanele care au avut diabet de mult timp, aceasta poate aparea la orice persoana cu glicemia dereglata.

Apar vezicule, uscaciune sau alte modificari ale pielii

Zonele intunecate si groase de piele moale (numite acanthosis nigricans) se pot forma pe partea din spate a gatului sau a mainilor, la subrat, pe fata sau in alte zone. Acestea pot fi un semn de rezistenta la insulina. Basicile, infectiile, uscaciunea, mancarimile, decolorarile si anomaliile pielii pot fi toate semne de avertizare ale unui nivel ridicat de zahar in sange. Consulta medicul daca apar aceste modificari ale pielii.

Micul dejun care regleaza glicemia: Trucul cu care sa-ti incepezi sanatos ziua

Esti mai stresata decat de obicei

Multi oameni pot suferi de simptomele unor tulburari obisnuite ale dispozitiei, cum ar fi depresia si anxietatea, fara sa realizeze ca glicemia variabila ar putea fi vinovata.

Un numar din ce in ce mai mare de studii sugereaza o relatie intre starea de spirit si valorile inalte si joase ale zaharului din sange. S-a demonstrat ca simptomele unor probleme cu glicemia reflecta indeaproape simptomele de sanatate mintala, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea si ingrijorarea. Acest lucru nu ar trebui sa fie o surpriza, deoarece creierul functioneaza in principal pe baza de glucoza.

Desi sunt necesare mai multe studii pentru a consolida relatia dintre starea de spirit si glicemie, luarea in considerare a implicatiilor dietei si a stilului de viata asupra tulburarilor comune ale dispozitiei poate exclude cauze mai putin cunoscute.

Ce poti sa faci ca sa te asiguri ca tii glicemia sub control

Un studiu a constatat ca nivelurile inconsecvente ale glicemiei in randul femeilor cu diabet au fost asociate cu o calitate mai scazuta a vietii si cu stari de spirit negative. In randul diabeticilor, o glicemie mai mare, sau hiperglicemie, a fost asociata cu furia sau tristetea, in timp ce scaderea glicemiei, sau hipoglicemia, a fost asociata cu nervozitatea.

Un studiu prospectiv din 2017 a constatat asocieri pozitive intre consumul ridicat de zahar si tulburarile psihice comune, concluzionand ca aportul de zahar din alimentele si bauturile dulci are un efect negativ asupra sanatatii psihologice pe termen lung.

Ar fi bine, preventiv, sa reduci si sa gestionezi stresul. S-a demonstrat ca stresul afecteaza in mod negativ reglarea glicemiei. Mai exact, modificarile hormonale din timpul stresului acut si cronic pot afecta echilibrul glucozei.

Creste aportul de proteine si fibre din dieta ta. Proteinele au un indice glicemic scazut (IG), ceea ce inseamna ca au un impact redus asupra nivelului de zahar din sange. De asemenea, s-a demonstrat ca alimentele fibroase au o valoare IG mai mica in comparatie cu omologii lor rafinati.

Fluctuatiile glicemiei. Cum stii daca ai un nivel mult prea scazut sau mult prea ridicat?

Limiteeaza aportul de bauturi dulci si carbohidrati rafinati. O dieta bogata in carbohidrati rafinati, inclusiv bauturile dulci, are o valoare IG ridicata si este asociata cu dereglarea glicemiei.

Foto: depositphotos.com