Semne ca nu bei suficienta apa: dureri articulare, oboseala, stare permanenta de foame

1
De Cristina Tudor
30 iul. 2020

Apa este cea care sprijina reactiile metabolice, ajuta la transportul nutrientilor si hormonilor in organism si asigura eliminarea toxinelor.

Daca este bine hidratat, organismul poate lupta eficient cu bolile. Insa, prea multa apa nu e indicata. Medicii ne sfatuiesc sa tinem cont de sex, inaltime, greutate cand vine vorba de necesarul de apa.

„Necesarul de apa zilnic depinde de sex, inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si de dieta (una bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa)”, potrivit medicului Lygia Alexandrescu.

Barbatilor li se recomanda sa consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri. Cantitatile sugerate nu includ numai apa, ci lichide, in general. Pana si cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau bauturile indulcite furnizeaza organismului mai multa apa, desi bauturile care contin zahar nu sunt, in general, recomandate. Aproximativ 20% din cantitatea de apa pe care o ingeram zilnic provine din alimente.

Simptome ca nu bei suficienta apa

Iata opt semne prin care organismul te avertizeaza ca nu ai baut destula apa:

1. Ai gura uscata

Poate parea evident: iti e sete, deci ai gura uscata. Insa sucurile nu sunt o solutie pentru aceasta problema. Apa lubrifica membranele din gura si gat si asta genereaza mai multa saliva.

2. Ai pielea uscata

Pielea e cel mai mare organ al corpului, asa ca are nevoie de hidratare. Pielea uscata e unul dintre primele semne ale deshidratarii. Lipsa apei inseama lipsa transpiratiei, care duce la incapacitatea corpului de a elima excesul de murdarie acumulat pe parcursul zilei. Daca vrei sa eviti cosurile, cel mai bine e sa bei multa apa.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.