5 semne subtile care iti arata ca sistemul tau imunitar este slabit

1
De Irina Constantin
25 mart. 2021

In timp ce unele afectiuni pot fi identificate imediat, un sistem imunitar care nu functioneaza la capacitate maxima este mai greu de observat.

Cum iti dai seama ca ai un sistem imunitar slabit? Acesta nu este palpabil, din pacate. Nu il poti vedea, nu il poti atinge, insa stii ca atunci cand nu functioneaza bine, esti predispusa la o multime de probleme de sanatate.

Un sistem imunitar slabit te lasa mai vulnerabila atat in fata virusurilor si bacteriilor, cat si in fata efectelor stresului de zi cu zi. De aceea, este important sa te asiguri ca el functioneaza perfect, indiferent de perioada anului.

Iata cum iti dai seama ca ai un sistem imunitar slabit si ce poti face pentru a-l ajuta!

1. Esti obosita tot timpul

Oboseala cronica, mai ales atunci cand este asociata cu mult stres fizic si psihic, poate slabi rapid sistemul de aparare al organismului. Prin urmare, daca te simti mereu extenuata si nu ai energie nici macar pentru lucrurile care iti fac placere, este posibil ca sistemul tau imunitar sa aiba de suferit. Astfel, vei fi mult mai predispusa la infectii si virusuri.

Specialistii iti recomanda sa integrezi in rutina ta macar 10-20 de minute zilnice de yoga si exercitii de respiratie, pentru a calibra sistemul nervos si pentru a intari sistemul imunitar. Stai in cateva posturi relaxante inainte de culcare si conecteaza-le la ritmul respiratiei tale. Este o practica extrem de utila!

6 alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata inainte de culcare

2. Ai tot felul de infectii sau inflamatii mici, dar recurente

Un herpes astazi, o iritatie a pielii maine, o candidoza poimaine si tot asa. Daca te confrunti cu mici probleme de acest tip, este posibil sa ai un sistem imunitar slabit.

Este important sa tratezi local fiecare problema si sa consulti un medic, iar apoi sa iti pui problema la nivel macro. Fa-ti analizele si controalele medicale de rutina!

3. Nu dormi bine

Insomniile pot avea multe cauze, insa si un sistem imunitar compromis poate fi una dintre ele. Atunci cand dormi, organismul sau secreta anumite proteine care te ajuta sa te odihnesti corespunzator.

Cercetarile arata ca un somn odihnitor promoveaza un sistem imunitar puternic. Asadar, incearca sa iti respecti rutina de seara si sa nu te culci mai tarziu de ora 22.

4. Racesti foarte usor

Probabil ca banuiesti deja acest lucru. Racelile dese pot semnala un sistem imunitar slabit, care lasa virusurile sa patrunda in organism si sa dea simptome precum tusea, stranutul, rinoreea si febra.

Daca te gasesti in aceasta situatie, incearca sa ai mai multa grija in ceea ce priveste stilul tau de viata. Mananca suficient si hraneste-te cu alimente sanatoase, dormi 7-8 ore pe noapte si renunta la alcool si tutun.

5. Iti apar afte destul de des

Aftele pot fi cauzate de stres si deficiente de vitamine si minerale, pe fondul unui sistem imunitar care nu functioneaza la capacitate maxima. Daca ai observat ca ai afte frecvent, incearca sa iti sprijini organismul consumand suficienta vitamina C si D, precum si zinc. Poti gasi aceste elemente in citrice, somon, ton si crustacee.

Acestea fiind spuse, daca te regasesti intr-una sau chiar mai multe dintre situatiile de mai sus, s-ar putea ca sistemul tau imunitar sa aiba nevoie de putin ajutor. Fa-ti analizele de rutina, ajusteaza-ti stilul de viata si fii atenta la orice schimbare.

Foto: Unsplash.com