Simptomele care anunta cel mai agresiv cancer al femeilor

1
De Cristina Tudor
6 aug. 2019

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din intreaga lume si cauzeaza peste 150.000 de decese.

In Romania, sunt raportate, anual, in jur de 1.800 de cazuri noi de cancer ovarian, iar alte 1.000 de femei mor.

Anumite manifestari pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Daca o femeie are, in mod frecvent, una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important sa ia legatura cu un medic:

1. Dureri abdominale sau pelvine
2. Modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
3. Modificari urinare
4. Sangerari vaginale neobisnuite
5. Dureri in timpul contactului sexual
6. Pierdere in greutate
7. Oboseala, astenie
8. Distensie (umflare) abdominala

„Sangerarile neregulate denota, de regula, o dereglare hormonala insa pot semnala si o problema mai grava precum o leziune pe col, o infectie la nivelul uterului sau chiar cancer. In cazul cancerului mai apar si alte simptome, precum secretia vaginala urat mirositoare, cenusie si o usoara stare febrila”, explica dr. Ciprian Pop, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din intreaga lume.

Spre deosebire de alte forme de cancer, aceasta boala afecteaza femeile atat din tarile dezvoltate cat si pe cele din tarile in curs de dezvoltare. Este important sa stim care sunt simptomele, factorii de risc si istoricul familial, atat din partea mamei cat si din partea tatalui.

Atunci cand cancerul ovarian este descoperit in faza incipienta, cand este doar in ovar, 90% dintre femei supravietuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata careia este analizata in mod normal supravietuirea atunci cand se evalueaza tratamentul in oncologie). O femeie ce manifesta simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie sa se adreseze cat mai repede medicului, pentru a obtine un diagostic corect.

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori in stadii tarzii

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci cand boala este in stadiu avansat. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca femeile cred ca simptomele se datoreaza menstruatiei, menopauzei, alimentatiei sau le confunda cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decat atat, medicii pot uneori sa diagnosticheze initial o afectiune similara, dar frecventa aparitiei acestor simptome ii ajuta sa faca diferenta intre cancerul ovarian si alte boli.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com