Sindromul ovarelor polichistice creeaza dezechilibre in tot organismul. Ce trebuie sa stii

1
De Cristina Tudor
11 sept. 2020

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o forma de disfunctie ovariana, care are efecte negative hormonale si metabolice asupra intregului organism.

In primul rand, denumirea acestui sindrom atrage dupa sine multe confuzii. Prezenta chisturilor ovariene nu este obligatorie pentru diagnostic. Pe de alta parte, peste 20% dintre femei pot avea aspect ecografic de ovare polichistice fara sa asocieze vreo disfunctie ovariana. Procentul femeilor de varsta fertila afectate de SOPC este mai mic, de aproximativ 5-7%.

Ce inseamna sindromul ovarelor polichistice

Ca orice sindrom, aceasta afectiune trebuie inteleasa ca o asociere intre mai multe semne (sunt suficiente 2 din urmatoarele 3)

Menstruatii neregulate sau intarziate sistematic (oligomenoree) pana la intrerupere(amenoree), avand ca substrat, ca si infertilitatea, lipsa ovulatiei (anovulatie);

Dezechilibru hormonal ovarian cu productie in exces de hormoni de tip masculin.Acesta este identificabil fie la examenul medical (hiperandrogenism: pilozitate faciala si tronculara de tip masculin – hirsutism, cosuri, acnee, ten gras, seboree, caderea parului pana la chelie, alopecie), fie prin analize hormonale care sa arate un exces de testosteron (hiperandrogenemie);

Numeroase microchisturi (peste 12 chisturi sub 1 cm) sau ovare marite, depistabile ecografic in prima saptamana de la debutul menstruatiei. Aceste chisturi nu sunt dureroase si reprezinta foliculi ovarieni care nu s-au dezvoltat suficient pentru a produce ovulatie.

Peste 75% dintre femeile cu pilozitate accentuata si 80-90% dintre femeile cu intarzieri ale ciclului menstrual au acest sindrom. Nu de putine ori se trece prea usor cu vederea peste restul de 10-25%, procent ce cuprinde variate cauze care nu tin de ovare (hiperplazie adrenala congenitala, hiperprolactinemie, acromegalie, disfunctii tiroidiene etc.), dar se pot manifesta clinic si ecografic la fel ca SOPC.

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta un dezechilibru metabolic general al organismului

Peste 60% dintre femeile cu SOPC sunt supraponderale sau obeze, relatia intre SOPC si obezitate fiind bilaterala. Femeile obeze cu SOPC au de obicei un sindrom mai agresiv, cu impact mai mare metabolic si asupra fertilitatii.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.