Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome si tratament

1
De Cristina Tudor
2 mart. 2024

Celine Dion a uimit intreaga lume in 2022 cand a recunoscut intr-o postare emotionanta pe Instagram ca sufera de sindromul persoanei rigide.

Aceasta este o tulburare neurologica autoimuna rara, care provoaca rigiditate musculara si spasme extrem de dureroase. Din pacate, boala nu se poate vindeca, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Afla mai multe detalii despre sindromul persoanei rigide, de ce apare si cum se manifesta!

Ce este sindromul persoanei rigide?

Sindromul persoanei rigide este o afectiune neurologica autoimuna foarte rara si grava. Persoanele care sufera de aceasta boala se confrunta cu rigiditate musculara si spasme extrem de dureroase si atat de puternice incat pot rupe oasele.

In timp, boala se inrautateste semnificativ, pornind de la rigiditate in zona trunchiului si abdomenului, apoi afectand atat bratele, cat si picioarele. Pacientii ajung sa aiba probleme mari la mers, sa cada si sa aiba fracturi.

In general, simptomele initiale apar intre 30 si 40 ani, dar din pacate, de cele mai multe ori, trece foarte mult timp pana se diagnosticheaza corect boala, deoarece simptomele pot fi similare cu ale altor afectiuni neurologice.

Sindromul persoanei rigide nu se poate vindeca, insa exista tratamente care pot incetini progresia bolii si ameliora simptomele. Speranta de viata a pacientilor cu aceasta boala variaza de la 6 la 28 de ani.

Simptomele sindromului persoanei rigide

Cele 2 simptome majore ale sindromului persoanei rigide sunt:

1. Rigiditatea muschilor din zona trunchiului, bratelor si picioarelor

2. Spasme musculare extrem de dureroase

In ceea ce priveste rigiditatea musculara, aceasta poate afecta trunchiul si una sau mai multe dintre extremitati. Muschii se incordeaza foarte tare, dar nu sunt paralizati. Pe masura ce boala progreseaza, rigiditatea musculara apare tot mai frecvent si, in cele din urma, poate deveni constanta. In timp, pacientii pot dezvolta posturi aplecate si pot avea dificultati mari la mers. Multe persoane cad frecvent pentru ca nu au reflexele normale sa se tina pe picioare.

Spasmele musculare pot tine cateva secunde sau minute si pot afecta o parte sau intreg corpul. Spasmele pot fi declansate de zgomote bruste sau puternice, de atingere fizica, schimbari de temperatura sau evenimente stresante. Multe persoane care sufera de sindromul persoanei rigide dezvolta anxietate si se tem sa paraseasca casa deoarece zgomotele strazii (de exemplu sunetul claxonului unei masini) pot declansa spasme si caderi. Citeste continuarea pe divahair.ro.

Foto: depositphotos.com