Stiai ca zaharul este ascuns in 80% din alimente?

1
De Monica Radulescu
19 aug. 2018

Aproximativ 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor contin zahar adaugat, iar cea mai are cantitate este in mancarea procesata.

Am invatat cum sa citesc etichetele produselor atunci cand merg la cumparaturi (am scris si aici despre asta) si inca sunt surprinsa cand vad zahar, de exemplu, intr-un produs despre care nu ai spune ca il contine. Insa zaharul se ascunde parca peste tot si il gasesti nu doar in dulciuri, ci si in paine, ketchup, mustar si mezeluri.

Alimente la care nu te astepti sa contina zahar

De exemplu, o lingurita de ketchup contine 4 grame de zahar, in timp ce 100 de grame de iaurt cu fructe au 15 grame de zahar, adica aproximativ 3 lingurite.

O ciocolata poate sa aiba si pana la 10 lingurite, iar o doza de 330 de mililitri de bautura carbogazoasa contine 5 ingurite de zahar.

Chiar si asa-zisele sucuri naturale pentru copii au mai mult zahar decat ati crede. O cutie de 200 de ml contine 20 de grame, adica 5 lingurite de zahar.

Zaharul mai este in maioneza, in biscuitii sarati, in unele conserve de peste, in chipsuri si sticksuri si in pate. Insa el nu apare intotdeauna pe eticheta cu aceasta denumire. De aceea este si foarte greu sa ne dam seama atunci cand un produs il contine. Asta pentru ca exista mai bine de 50 de denumiri diferite pentru zahar, care provin din surse diferite.

Cele mai frecvente denumiri pentru zahar

– Dextroza
– Maltoza
– Glucoza
– Sucroza
– Fructoza
– Lactoza
– Maltodextrina
– Malitol
– Xylitol
– Sirop de porumb, sirop de orez, sirop de agave sau de artar
– Miere

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de 25 de grame de zahar pe zi.

Daca mancam rar produse care contin zahar, nu este grav. Important este sa nu facem un exces. Organizatia Mondiala a Sanatatii chiar recomanda un consum de 25 de grame pe zi. De multe ori, acest prag este depasit. Asta se vede cel mai bine in numarul mare al persoanelor care au probleme cu greutatea.

De aceea, cel mai bine este sa fii vigilent atunci cand mergi la cumparaturi si sa iei etichetele la control. In plus, echilibrul in toate este cheia pentru o viata sanatoasa.

Foto: Shutterstock.com