Studiu: Kombucha poate reduce nivelul zaharului din sange in cazul persoanelor cu diabet de tip 2

1
De Georgiana Dorobantu
2 aug. 2023

Consumul de kombucha ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange in cazul pacientilor cu diabet de tip 2, potrivit unui nou studiu.

Kombucha este o bautura obtinuta fermentarea ceaiului negru indulcit.

Bautura fermentata, care a devenit un trend major de nutritie in ultimii ani, poate regla glicemia, spun specialistii. In cadrul unui studiu, 12 persoane au consumat kombucha in fiecare zi, la cina, timp de patru saptamani. Acestea au baut timp de patru saptamani o alta bautura, similara ca gust si aspect, astfel incat sa nu-si dea seama de diferenta.

Nivelul glicemiei voluntarilor a scazut semnificativ dupa ce au consumat kombucha

Dupa patru saptamani in care au consumat bautura fermentata obtinuta din ceai, nivelul glicemiei voluntarilor a scazut semnificativ, ceea ce nu a fost valabil in perioada in care au consumat cealalta bautura.

Studiul este restrans, spun oamenii de stiinta, si sunt necesare mai multe studii similare pentru ca eficacitatea acestei bauturi in reglarea glicemiei sa fie stabilita clar.

Insa alte studii, realizate pe animale, sugereaza ca bautura fermentata creste numarul bacteriilor benefice din intestine, ceea ce influenteaza metabolismul si poate avea un impact pozitiv asupra zaharului din sange.

Reteta de kombucha. Poti inlocui cafeaua cu aceasta bautura sanatoasa

Kombucha poate sa ajute si la regenerarea celulelor beta, responsabile pentru productia de insulina, hormonul care regleaza glicemia. De asemenea, persoanele care consuma kombucha inainte de masa se simt mai satule si mananca mai putin.

„Din cunostintele noastre, acesta este primul studiu clinic care examineaza efectele kombucha asupra persoanelor care au diabet”, a declarat Dr. Dan Mesenstein, co-autor al studiului realizat la Universitatea Georgetown din Statele Unite.

„Este necesara realizarea mai multor cercetari, dar rezultatele sunt promitatoare”, a adaugat medicul, citat de Mail Online.

Cercetatorii le-au cerut voluntarilor sa bea atat kombucha, cat si o bautura cu gust similar

In cadrul studiului, cercetatorii le-au cerut voluntarilor sa bea atat kombucha, cat si o bautura cu gust similar, in doua perioade separate de o pauza de opt saptamani.

Acest lucru inseamna ca au putut compara efectul ambelor bauturi asupra aceleiasi persoane, care a pastrat aceeasi dieta si stil de viata.

Cu ce inlocuiesc cafeaua

Nivelul mediu al zaharului din sange in cazul voluntarilor, dupa o luna in care au baut kombucha, a scazut de la 164 la 116 miligrame per 100 mililitri de sange.

Controlul adecvat al glicemiei este important in cazul diabetului pentru evitarea unor complicatii grave precum infarct, accident vascular, ulcer diabetic ce poate duce la amputare, si probleme de vedere.

Foto: freepik.com