Cu ce inlocuiesc cafeaua

alternative cafea
1
De Andreea Raicu
8 ian. 2019

Cafeaua este bautura predilecta pentru multi oameni dimineata, dar eu aleg sa nu o consum din mai multe motive.

Cantitatea mare de cofeina din cafea – in jur de 95mg per portie – ma agita foarte tare si-mi da o stare de nervozitate care ma insoteste pe tot parcursul zilei. In plus, uneori imi da si dureri de cap sau probleme digestive si nici nu ma dau neaparat in vant dupa gustul sau amar.

Dar pentru ca am si eu nevoie de un plus de energie la primele ore ale diminetii, in timp am testat tot felul de alternative la cafea. Iata care sunt cele la care apelez cel mai des

Ceai verde

Ceaiul verde este probabil cel mai popular subtitut al cafelei. Chiar daca are mai putina cofeina decat un latte, te energizeaza si te si mentine sanatos. Printre beneficiile de sanatate ale ceaiului verde se numara scaderea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer sau boli precum Alzheimer’s sau Parkinson’s, dar si imbunatatirea sanatatii orale si dentare.

Ceai negru

Daca nu-ti place ceaiul verde, incearca-l pe cel negru. O cana contine intre 20 si 100 miligrame de cofeina, deci in mod clar te pune in miscare. In plus, ceaiul negru scade riscul de a dezvolta boli de inima. Ii poti adauga condimente – scortisoara, ghimbir si cardamom – si obtii chai, o bautura delicioasa, care-ti da multa energie.

Ciocolata calda

Iata scuza perfecta de a-ti incepe fiecare dimineata cu o cana de ciocolata fierbinte: boabele de cacao sunt o sursa naturala de cofeina. Atentie, insa: majoritatea mixurilor pentru ciocolata calda cumparate din comert contin foarte mult zahar adaugat. Prepar-o din cacao pura si indulceste-o cu un pic de stevia.

Yerba Mate

E o bautura naturala sud-americana similara ceaiului, ce contine foarte multa cofeina, dar poate fi amara, deci nu e pentru toata lumea. Contine aminoacizi, antioxidanti, vitamine si minerale, deci te ajuta foarte mult si la capitolul sanatate.

Matcha

O bautura foarte populara zilele astea si nu e de mirare de ce: e super sanatoasa si foarte energizanta. Desi nu contine la fel de multa cofeina precum cafeaua, are multe beneficii pentru sanatate, precum faptul ca imbunatateste functia cerebrala si protejeaza inima. Pentru ca e amara, multe cafenele o servesc cu foarte mult zahar, pentru a-i da un gust delicios, deci mai bine o prepari acasa. Avem noi o reteta grozava de matcha latte!

Teecino

E un substitut al cafelei facut din carob, migdale si curmale. Nu contine cofeina, dar aroma intensa, coapta, e foarte similara cu cea a cafelei. In plus, este foarte bun pentru cei cu probleme digestive.

Iarba de grau

E un energizant natural ce contine foarte multe minerale, vitamine esentiale si nutrienti. Gustul nu e fantastic, recunosc, dar e suficient sa iei un shot dimineata si iti da energie pentru intreaga zi.

Turmeric latte

Contine ghimbir, scortisoara, turmeric, piper negru, cardamom, vanilie si miere si are proprietati antiinflamatoare puternice gratie curcuminului. In plus, piperul negru imbunatateste abilitatea corpului de a absorbi curcuminul, deci te bucuri de toate beneficiile. Avem aici o reteta grozava de turmeric latte.

Kombucha

Kombucha este obtinuta din fermentarea ceaiului negru cu bacterii, drojdie si zahar. In urma fermentarii, kombucha contine probiotice, acizi acetici si antioxidanti, imbunatatindu-ti sistemul imunitar si nivelul de colesterol.