Tot mai multi romani sufera de aceasta boala: „Oamenii nu vorbesc despre ea, pentru ca nu-i inteleg gravitatea”

1
De Cristina Tudor
24 iun. 2020

Tot mai multi romani sufera de „boala secolului”. In Romania, numarul persoanelor care sufera de depresie a crescut de la 1,5% in 2014, la 5% in 2017, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica.

Specialistii numesc depresia „boala secolului”. Aproape 300 de milioane de oameni sufera de depresie la nivel mondial, iar numarul celor care se sinucid ajunge la aproape 800.000, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Numarul persoanelor nediagnosticate este insa mult mai mare. Motivul este simplu: depresia este privita in majoritatea situatiilor ca un moft sau ca o perioada de tristete care va trece. Dar nu trece.

Tot mai multi romani sufera de „boala secolului”

„Vedem tot mai des persoane in depresie, iar daca vorbim despre pacientii cronici, in cazul lor, aceasta stare este si mai accentuata. Chiar daca multa lume crede ca depresia este doar o stare proasta trecatoare si un moft, nu este asa. In aceasta perioada complicata de pandemie, lucrurile se agraveaza. Am demarat aceasta campanie pentru a ajuta oamenii sa inteleaga ca depresia este o afectiune serioasa, iar cei care se confrunta cu ea au nevoie de ajutor. In plus, autoritatile ar trebui sa sustina si sa deconteze terapia psihologica pentru depresie.”, spune Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor Cronici din Romania.

Depresia vine la pachet cu mai multe prejudecati

Multe persoane care sufera de depresie au impresia ca nu sunt in stare de nimic.
In necunostinta de cauza, multi oameni folosesc gresit termenul „depresie” si sunt ”deprimati” daca pierd un meci de fotbal, daca nu le stau bine hainele, daca li s-a rupt o unghie sau daca nu mai au ketchup in frigider.
Apropiatii celor care sufera de depresie au impresia ca aceasta tristete este un alint, un moft sau un capriciu si vor doar sa fie in centrul atentiei.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.