Varianta Delta a virusului COVID-19. Ce trebuie sa stim?

1
De Cristina Tudor
20 iul. 2021

In ultima vreme pare ca toata lumea vorbeste despre varianta Delta a virusului COVID-19.

Pe masura ce pandemia de coronavirus continua sa stapaneasca intreg globul, specialistii in sanatatea publica fac cercetari in ceea ce priveste anumite mutatii si variatiuni ale virusului original, unele mult mai contagioase sau mai mortale decat prima tulpina. Este bine stiut faptul ca virusurile se schimba in mod constant pentru a se adapta si a supravietui, iar variantele apar atunci cand o tulpina are una sau mai multe tulpini diferite.

Organizatia Mondiala a Sanatatii monitorizeaza aceste variatii pentru a afla daca transmiterea ar putea duce la o crestere a cazurilor de COVID-19 si a deceselor, precum si daca vaccinurile actuale pot oferi protectie.

Iata tot ce trebuie sa stim despre varianta Delta a virusului COVID-19.

Ce este varianta Delta a virusului COVID – 19?

Varianta Delta a virusului COVID-19, cunoscuta si sub denumirea de B.1.617.2, se poate raspandi mai usor, conform OMS. Tulpina are mutatii pe proteina spike care faciliteaza infectarea celulelor umane. Asta inseamna ca oamenii pot fi mai contagiosi daca contacteaza virusul si il raspandesc mai usor altora. Acum este tulpina dominanta in S.U.A.

De fapt, cercetatorii au spus ca varianta Delta este cu aproximativ 50% mai contagioasa decat varianta Alpha, care a fost identificata pentru prima data in Marea Britanie, potrivit The Washington Post. Alpha, cunoscut si sub numele de B.1.1.7, era deja cu 50% mai contagioasa decat coronavirusul original identificat pentru prima data in China, in 2019.

Expertii in sanatate publica estimeaza ca o persoana obisnuita care se infecteaza cu Delta o raspandeste la alte trei sau patru persoane, in comparatie cu una sau doua persoane prin intermediul tulpinii originale de coronavirus, potrivit Yale Medicine. Varianta Delta poate, de asemenea, sa scape de protectia oferita de vaccinuri si a unor tratamente COVID-19, desi studiile sunt inca in desfasurare.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.